У Комітеті Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування під час експертного круглого столу обговорили практичне застосування виборчого закону. Участь у ньому взяли народні депутати, представники Центральної виборчої комісії, громадських організацій, міжнародних інституцій, а також вітчизняні експерти в галузі виборчого права.
«Настав той час, коли ми всі повинні сказати: змін до виборчого законодавства не може бути, і будь-які спроби змінити його — це зробити на шкоду демократичності та стабільності виборчого процесу і самих перегонів», — зазначив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. З огляду на це, він зауважив, що ЦВК має активніше діяти в процесі підготовки до старту кампанії. «ЦВК — ключовий орган у виборчому процесі, тож має готувати питання, розглядати їх і налаштовувати всіх на підготовку кампанії», — наголосив він.
Водночас заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна констатувала: з прийняттям закону в комісії виникло ще більше проблем. Адже документ вносить додаткові аспекти для дискусій та невизначеностей. Один із дискусійних моментів, на її думку, — існування виборчих округів на постійній основі.
«Ми стикаємося з низкою проблем і теоретичного, і практичного характеру. Зокрема, під час утворення одномандатних виборчих округів у кожному регіоні має бути враховано принцип неперервності їх меж. Однак, зважаючи на особливості територіального устрою, цього не завжди можливо дотриматися», — зауважила Ж. Усенко-Чорна. Як приклад вона навела місто Славутич, яке територіально розташоване в Чернігівській області, хоча відноситься до Київської.
У тому, що в законі недостатньо деталізовано утворення одномандатних округів, упевнений і голова представництва Програми реформування виборчого законодавства України МФВС (ІFES) Девід Енніс. Це, за його словами, можна розглядати як потенціал для порушень. «Створення округів — політичний процес, який може спричинити певні суперечності. Навіть за найкращих намірів залишаться люди, які будуть незадоволені результатами», — зазначив він. Тож є ризик підірвати довіру до самої ЦВК.
Що ж робити в цій ситуації? На думку Д. Енніса, насамперед комісія має розробити власні привила нарізки округів. І застосовувати до того ж математичну формулу. Такий підхід, переконаний він, важко буде критикувати, адже базуватиметься він на об’єктивних критеріях, а не на основі чиєїсь думки. Крім того, щоб звести до мінімуму критику, весь цей процес має бути максимально прозорий. «Напевно, це краща стратегія для ЦВК», — наголосив експерт.