Скільки в цілому потрібно грошей на соціальні ініціативи Президента, точно ніхто не рахував. Про це під час прес-конференції заявив член парламентського Комітету з питань бюджету Павло Жебрівський (на знімку).
Нагадаємо, що перелік ініціатив включає збільшення пенсій для тих, хто вийшов на «відпочинок» до 2008 року, повернення вкладів Ощадбанку СРСР, збільшення виплат учасникам та інвалідам війни, іпотеку під 2—3% та інше.
«Комітету з питань бюджету не було надано реальних підрахунків. Нині озвучують якісь цифри, але не вказують, звідки їх візьмуть», — зазначив він. За його підрахунками, для підвищення пенсій у середньому на сто гривень для восьми мільйонів осіб необхідно близько п’яти мільярдів гривень. Крім того, сказав народний обранець, невідомо, скільки коштів збираються виділити на іпотеку, та незрозуміло, на скільки збільшать виплати військовослужбовцям.
«Нині можемо тільки гіпотетично обговорювати ті проекти і вірити або не вірити на слово державним посадовцям, які кажуть спочатку про 8, згодом про 16, а сьогодні вже й про 25 мільярдів гривень. Розмір виплат — досить умовне поняття, тому поки що заперечити або підтвердити ці суми навряд чи хтось зможе», — зазначив П. Жебрівський.
На думку парламентарія, уряд розраховує на реструктуризацію боргу МВФ, котрий якраз і становить 25 млрд. грн. Якщо МВФ не дасть своєї згоди на перекредитування, інших можливостей для соціальних виплат народний депутат не бачить.
Учора на засіданні парламенту під час запитань до уряду віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко повідомив, що за два місяці цього року перевиконання доходів бюджету Пенсійного фонду становило 1 мільярд гривень, а держбюджету країни — 2,2 млрд. грн. «Поки що в профільному комітеті таких цифр немає, тому досить важко сказати, звідки таке збільшення доходів», — зазначив П. Жебрівський.