А якість компослуг може забезпечити тільки конкуренція

ЖКГ України — це банкрут з причини популізму всіх поколінь влади. Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Валерій Баранов під час інтернет-конференції на офіційному сайті Народної партії.

Парламентарій упевнений, Житловий кодекс не прийнято з політичних міркувань. Оскільки владі не вистачило політичної волі. «Тут пішли на поступки популістам, які продовжують мріяти про те, щоб держава утримувала їхню власність за державні гроші», — зазначив він.

Крім того, глава комітету переконаний: ніхто не має права втручатися в ціноутворення, оскільки будь-яке адміністративне втручання призводить чи до дефіциту товару, чи до закриття виробництва.

Ведучи мову про підвищення зарплати, вартості газу, води, електроенергії, палива, матеріалів і запчастин, Валерій Баранов підкреслив, що у разі створення ОСББ тарифи на обслуговування будинку, як правило, знижуються. Оскільки в тарифі якнайменше 50 відсотків — це витрати на утримання ЖЕКу.

Народний депутат нагадав, що закон про реформу житлово-комунального господарства передбачає поетапне виділення семи млрд. гривень. Однак Міністерство ЖКГ жодного разу не одержало ні копійки.

Говорячи про залучення іноземних бізнесменів до модернізації ЖКГ, Валерій Баранов припустив: якщо в кожному тарифі на комунальні послуги буде присутній прибуток, тоді від інвесторів не буде відбою. Крім того, за словами народного обранця, якість послуг може забезпечити тільки конкуренція.

«Якщо сьогодні тарифи в середньому по Україні покривають лише 60 відсотків їх вартості, то ви й одержуєте відповідні умови. Ви повинні створити у своєму будинку товариство співвласників багатоквартирних будинків, відмовитися від послуг ЖЕКу, які не подобаються. Повинні самі сформувати тарифне обслуговування вашого будинку й у цьому тарифі передбачити будь-які послуги, які готові оплатити, а після цього можете оголосити конкурс на послуги серед бажаючих їх надавати», — резюмував він.