Як уже писав «Голос України», довкола Пейзажної алеї розгорнулися мало не шекспірівські пристрасті. Вищий адміністративний суд скасував рішення Апеляційного адмінсуду про заборону будівництва на Пейзажній алеї. Обурення киян наростало мало не щогодини. В «процес» втрутився... голова КМДА. На офіційному сайті міської влади з’явилося повідомлення про те, що столична влада захищатиме алею від забудовників разом із киянами. І зробить, мовляв, усе можливе, щоб зупинити «це варварське посягання на духовне й культурне надбання нашого міста».

Така оперативність чиновника, відверто кажучи, здивувала. Пригадалось, коли попередні рази забудовники «проявляли інтерес» до тутешнього скверу, нашим кореспондентам, аби дізнатися позицію того ж таки голови КМДА з цього питання, доводилось надсилати офіційні запити й чекати по кілька днів, а то й тижнів на відповідь. І остання, як правило, виявлялась банальною відпискою на кшталт: чули, знаємо, хвилюємось...

Цього разу активність голови КМДА зашкалює. Аби захистити Пейзажну алею від забудови, столична влада навіть ініціювала й провела минулої суботи акцію із висаджування дерев (на знімку)! Любителі містики іронізують: точно, цього року кінець світу настане. А реалісти заспокоюють. Мовляв, причина такої гіперактивності банальна: на носі вибори.

— Сьогодні влада вже розуміє, що треба хоча б імітувати захист інтересів киян для того, щоб здобути рейтинг, — каже голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець. — Та самих лише заяв навіть МЗС про те, що вони нічого не будуть будувати, мало. Тому що заяву можна відкликати в будь-який момент. Потрібно, щоб відмова від цієї ділянки була юридично оформлена. Так видається, що ніби був підкинутий привід Попову попіаритись, і він просто не зміг повз нього пройти. А якби він трошки нижче спустився від Пейзажної алеї і подивився, що там робиться на Андріївському узвозі, що там планується будувати, то побачив би там ще купу таких приводів для піару. Єдине, що викликає велике занепокоєння, той факт, що все, що робить та обіцяє Попов, дуже рідко виконується.

Тому, радить столичний депутат, не поспішати святкувати, як то кажуть, на півдорозі. А все ж простежити, щоб Пейзажну алею захистили не тільки словами, деревами та піар-акціями, а й юридично, документами. Голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов ініціює створення спеціальної громадської ради із захисту історичної частини міста. Планується, що її збори проходитимуть щомісяця. Основне завдання: напрацювання спільного плану дій влади та громадськості із захисту та збереження історичного обличчя Києва. Перші збори нової ради мають відбутися уже 7 квітня. До того часу очільник КМДА обіцяє вирішити одне з болючих питань столиці: нарешті поставити крапку в перипетіях довкола подальшої долі Пейзажної алеї. За цей клаптик землі в самому центрі столиці вже не перший рік «воюють» Міністерство закордонних справ (яке, начебто, не проти побудувати на цьому місці багатоповерхівку) і громадськість (яка за власні кошти перетворила цю місцину в улюблене місце відпочинку киян та гостей міста). А міська влада, ніби, нарешті вирішила, на чиєму вона боці. Її позиція: Пейзажна алея повинна стати символом перемоги киян над посяганням окремих чиновників і забудовників на природні й культурні цінності Києва.

Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.