Погоджувальна рада

За пропозиціями комітетів та фракцій до розкладу засідань Верховної Ради на нинішній пленарний тиждень включено 96 питань, із них 26 урядових законопроектів, сім для повторного розгляду з пропозиціями Президента. Голова Верховної Ради Володимир Литвин звернув увагу на те, що нині на розгляді парламенту перебуває 89 законопроектів, які повернулися з президентським вето, з них третина — урядові.
У вівторок депутати, зокрема, планують розглянути декілька проектів змін до законів «Про здійснення державних закупівель», про особливості перетворення комунальних унітарних підприємств, які проводять діяльність у сфері централізованого водо-, теплопостачання та водовідведення, на господарські товариства; у середу — низку законопроектів про внесення змін до Бюджетного кодексу; в четвер — у другому читанні урядові законопроекти про забезпечення громадян доступним житлом, про державну фінансову підтримку експертної діяльності, з пропозиціями Президента — законопроекти про охоронну діяльність, про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва. У п’ятницю, 23 березня, після години запитань до уряду в парламенті звітуватимуть тимчасова слідча комісія з питань розслідування обставин, що призвели до ситуації, яка склалася довкола ЗАТ «Індар», та спеціальна тимчасова комісія з питань Автономної Республіки Крим.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов також висловив занепокоєння якістю законопроектів, що надходять до Верховної Ради від уряду. За його словами, на останній зустрічі з Президентом глава держави повідомив, що урядові доручено покращити підготовку законопроектів — за це відповідатиме Перший віце-прем’єр-міністр. Регіонали пропонують додатково внести до порядку денного законопроекти про регулювання містобудівельної діяльності, про ліцензування певних видів господарської діяльності, про видачу дозвільних документів, зміни до закону про державні адміністрації, щодо оформлення земельної ділянки. О. Єфремов запропонував перенести звіт ТСК з питань розслідування обставин підписання газових угод між НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром» щодо наявності ознак державної зради у сфері економічної безпеки України, який має представляти її голова Інна Богословська, з п’ятниці на вівторок. Оскільки комісія мала звітувати ще минулої п’ятниці, однак засідання парламенту було зірвано депутатами від опозиції.
Фракція Комуністичної партії, за словами її лідера Петра Симоненка, наполягає на розгляді законопроекту про державні гарантії відновлення втрачених заощаджень в Ощадбанку колишнього СРСР, на що цьогоріч передбачається виділити з державного кошторису шість мільярдів гривень. А також законопроектів про відновлення смертної кари в Україні, про контроль за використанням природних ресурсів, про соціальні гарантії та пенсійне забезпечення педагогічним, медичним та фармацевтичним працівникам, які працюють у сільській місцевості, та інших. Однак заступник керівника апарату Верховної Ради — керівник Головного юридичного управління Верховної Ради Михайло Теплюк нагадав про рішення Конституційного Суду, котрий визнав неконституційними будь-які пропозиції про відновлення в державі смертної кари.
Лідер фракції Народної партії Ігор Шаров запропонував на раді парламентської більшості розглянути питання про якіснішу підготовку законопроектів, а також внести до порядку денного сесії законопроект про індустріальні парки в другому читанні. І. Шаров зініціював заслухати під час години запитань до уряду в п’ятницю, 23 березня, міністра АПК Михайла Присяжнюка про хід підготовки до весняно-польових робіт. Цю ініціативу підтримали представники інших фракцій парламентської більшості.
Лідер фракції «БЮТ- «Батьківщина» Андрій Кожем’якін повідомив, що Європейський суд з прав людини зобов’язав український уряд забезпечити належне лікування екс-прем’єра Юлії Тимошенко поза межами колонії. Тому фракція виступила з вимогою у вівторок заслухати міністра юстиції Олександра Лавриновича про виконання рішення Європейського суду. А в «опозиційний день» — середу — заслухати представників МВС, Генпрокуратури та Державної пенітенціарної служби щодо резонансних миколаївської та сімферопольської кримінальних справ (щодо знущань над дівчатами) та про недопущення народних депутатів до Качанівської виправної колонії, в якій перебуває Ю. Тимошенко. Бютівці також наполягають на розгляді в середу низки законопроектів соціально-економічного характеру, підготовлених депутатами від опозиційних фракцій. Глава парламенту наголосив, що рішення Європейського суду має бути виконано, однак не треба його тлумачити на власний розсуд. Щодо резонансних кримінальних справ суспільство повинно отримати об’єктивну інформацію. В. Литвин визнав право опозиційних фракцій на формування порядку денного в середу, однак закликав їх не блокувати трибуну та роботу парламенту.
Лідер фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко нагадав, що парламентська більшість ще на минулій погоджувальній раді закликала підтримати соціальні ініціативи Президента, однак досі жодного законопроекту на їх виконання до парламенту не внесено. Тому представники опозиції зареєстрували свій законопроект, який передбачає збільшення соціальних видатків на 30 відсотків, зростання пенсій понад шести мільйонам громадян і де пропонуються джерела, звідки взяти кошти: продаж державних резиденцій, скасування пільг народним депутатам тощо. М. Мартиненко також заявив: якщо влада не внесе проект постанови про призначення виборів міського голови в Києві, опозиція наступного тижня внесе власний проект.
Опозицію також стурбували заяви Президента України про надання російській мові статусу державної. Микола Мартиненко звернувся до Постійного представника Президента України в парламенті з проханням пояснити ситуацію. На це глава парламенту повідомив, що у Верховній Раді немає на розгляді законопроектів про внесення змін до Конституції щодо російської мови, адже це питання має ухвалюватися конституційною більшістю (понад 300 голосами).
Депутатська група «Реформи заради майбутнього» виступила проти ухвалення законопроектів (урядового та депутата Валерія Коновалюка) про документи, що посвідчують особу, її спеціальний статус та підтвердження громадянства України, які передбачають перехід до біометричних закордонних паспортів. Оскільки отримання нового паспорта та всіх необхідних документів, потрібних для виїзду за кордон, коштуватиме 1600 гривень на людину.
Присутній на погоджувальній раді віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко пообіцяв, що уряд якісніше готуватиме законопроекти. Постійний представник Президента України у парламенті Юрій Мірошниченко прокоментував заяву Віктора Януковича про російську мову.
На закиди лідерів опозиційних фракцій, що Президент начебто не хоче зустрічатися з опозиціонерами окремо, Ю. Мірошниченко нагадав, що Віктор Янукович на останній зустрічі з керівниками фракцій пообіцяв регулярно проводити такі зустрічі, на які запрошуються керівники всіх фракцій.
Олег Зарубінський, Валерій Бондик (на передньому плані).
 
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.