4 лютого 2015 року Верховна Рада України підтримала в першому читанні проект закону щодо забезпечення безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів (№1107), поданий народними депутатами від ВО «Свобода». За цей документ проголосували 280 обранців.

Народний депутат України від ВО «Свобода» Олег Осуховський, який представляв законопроект, зазначив: «Прості українці часто не можуть потрапити на узбережжя водойм, бо олігархи обгородили їх високими парканами, виставили воєнізовану охорону, а декотрі ще й незаконно беруть гроші за доступ на пляжі. Проект закону ми спрямували на створення реальних юридичних механізмів для безперешкодного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів. Зокрема, це стосується узбережжя Чорного та Азовського морів, узбережжя водойм у місцях масового відпочинку громадян».

Законопроект передбачає надання виконавчим органам сільських, селищних, міських рад та місцевим державним адміністраціям повноважень із забезпечення безперешкодного і безплатного доступу громадян до узбережжя водних об’єктів для загального водокористування. Згідно із документом, огорожі або інші конструкції, які перешкоджають доступу громадян до узбережжя водних об’єктів, підлягають демонтажу протягом двох місяців з дня набуття чинності законом.

Рівне.