Безпрецедентний випадок: у Херсоні група розлючених городян змусила міську владу на невизначений термін закрити дошкільний заклад, який відвідували діти з родин їхніх же сусідів. Мешканці багатоповерхового будинку на вулиці Нафтовиків обласного центру спочатку відключили дитячий садок №15 від електроенергії, пояснюючи це тим, що трансформаторна підстанція, з якої ці кіловати постачають і яку підтримують у нормальному стані їхнім коштом, надто перевантажена. А через її аварійне відключення вийдуть з ладу системи автономного опалення в їхніх квартирах, де живуть і маленькі діти, і люди похилого віку — вони мерзнуть і можуть застудитися.

У дитсадку №15 Херсона — сорок маленьких вихованців. На час перебування у дошкільному закладі їм потрібна гаряча їжа, але готують її на електроплиті. Немає електроенергії — немає сніданків та обідів, а без них дитсадок працювати не може. Тому його будівлю кілька разів намагалися знову підключити до підстанції, але сусіди пішли ва-банк. І, зрештою, просто зрізали і зрубали кабелі електромереж, якими дитсадок було підключено до трансформаторної підстанції, що стала яблуком розбрату.

— Про примусове знеструмлення садочка я вже повідомила в міліцію. Була слідчо-оперативна група, правоохоронці збираються шукати винних. Але постачання електроенергії досі не відновили, дитсадок закритий через неможливість дотримуватися режиму. А його вихованці сидять удома під наглядом батьків чи дідусів з бабусями. Коли ми запрацюємо — не маю жодного уявлення, — каже завідувачка дитсадку №15 Ольга Кобевко.

Немає господаря — немає й винних

Мешканці, які заради власного комфорту влаштували «темну» комунальному дошкільному закладу, відповідальності перед законом не дуже й бояться. Адже трансформаторна підстанція, збудована ще у 80-ті роки минулого століття, сьогодні є безгоспною. А оскільки немає власника об’єкта і ніхто не може підрахувати суму завданої шкоди й тим паче заявити про неї, немає й підстав добиватися її відшкодування. Щоправда, в освітянському відомстві обласного центру запевняють, що доклали всіх зусиль для поновлення роботи дитсадка, і тепер слово — за депутатами міськради.

Міліцейська варта не допоможе

Можливо, поява господаря підстанції справді змусить «борців за кіловати» припинити небезпечні ігри з рубильником і вирізанням кабелів. Але розчерком чиновницького пера задовольнити всіх учасників конфлікту навряд чи вдасться. У сезон холодів навантаження на обладнання енергетиків відчутно зростає, і застарілі підстанції просто його не витримують. Аварійні відключення почастішали по всьому місту.

Мешканці сусідніх із дитсадком будинків усе одно будуть змушені крадькома вимикати «конкуруючого споживача», щоб у їхніх квартирах не вимикалися автономні котли — хіба що біля підстанції з’явиться цілодобова міліцейська варта. Тож рано чи пізно місту доведеться розщедритися на додаткову підстанцію у проблемному мікрорайоні. Хоча відшукати зараз на неї бюджетні кошти набагато складніше, ніж просто проголосувати за прийняття у власність уже існуючої підстанції.

Цитата

«Ми підготували проект рішення про передачу цієї трансформаторної підстанції до комунальної власності територіальної громади. Проголосувати за нього мають депутати міськради на найближчій сесії. У такому разі господар нарешті з’явиться і в правоохоронних органів буде формальна підстава притягувати «диверсантів» до кримінальної відповідальності за відключення дитсадка», — коментує начальник управління освіти Херсона Юрій Ніконов.

До речі

У день примусового зрізання проводів біля дитсадка №15 через перенапругу вийшли з ладу одразу кілька трансформаторних підстанцій у Комсомольському та Дніпровському районах Херсона. Без електроенергії залишилися мешканці чотирнадцяти багатоповерхових житлових будинків на вулицях Ілліча, Димитрова, Робочій, Лавреньова, 40 років Жовтня, проспектах Текстильників та Будівельників. На ліквідацію наслідків аварії ремонтним бригадам знадобилася майже доба, протягом якої тисячі родин змушені були сидіти без світла.