Одержавши хабара... в лазні, офіцер міліції розбив голови двом учасникам свого затримання.

«Лазневий день» заступникові начальника Великоолександрівського райвідділу міліції Херсонщини обійшовся... більш як у п’ять років позбавлення волі. Цей тепер уже колишній капітан міліції одержав із прокуратури для розслідування кримінальну справу про зґвалтування і як речовинний доказ вилучив автомобіль «Рено», на котрому пересувався підозрюваний. Розпорядившись поставити машину у двір РУВС, офіцер зателефонував власникові іномарки (батьку фігуранта кримінальної справи) і запропонував повернути її за винагороду в тисячу доларів. Однак той вважав, що платити немає за що, і заявив на здирника в погонах у відділ внутрішньої безпеки при обласному управлінні МВС. Отримавши інструкції про те, як діяти, хазяїн машини знову зв’язався із заступником начальника райвідділу й, поторгувавшись для годиться, домовився про можливість «викупити» чотириколісну власність за шість тисяч гривень.

По гроші в село Краснолюбецьке того самого району капітан приїхав у супроводі свого підлеглого-слідчого. Залишивши попутника у дворі, офіцер зайшов у хазяйську лазню, обговорив порядок повернення «Рено» і прийняв шість тисяч гривень, що їх він вимагав. При цьому не забув підстрахуватися: готівку брав не голою рукою, а позичив у попутника-слідчого шкіряні рукавички. А на виході з лазні заступника начальника Великоолександрівського РВ УМВС уже зустрічали два співробітники відділу внутрішньої безпеки, однак здаватися їм хабарник навіть і не думав.

Кинувши гроші на землю, він різко викинув руки в сторони й ударив учасників затримання по голові так, що один із них одержав забиття головного мозку, а другий — струс. При цьому слідчий, виконуючи наказ свого начальника, знімав все, що відбувалося, на камеру свого мобільного телефону. А коли телефон у нього вилучили, через прокуратуру вимагав його повернення, «забувши» про рукавички зі слідами люмінофора — речовини, якою позначалися гроші. У суді вже звільнений на той час із міліції заступник начальника райвідділу винним себе не визнавав і заявив, що купюри йому підкинули. Однак на кадрах прихованого відеозапису було чітко видно, як він надягає в лазні рукавички, бере хабар і вкладає гроші в кишеню (кишеня, до речі, теж світилася в ультрафіолетовому випромінюванні). Тож ні конспіративні прийоми, ні спроба вдавати із себе безневинну жертву недоброзичливців екс-офіцерові не допомогли.

Суд сусіднього Бериславського району Херсонщини засудив його до п’яти років і п’яти місяців позбавлення волі, з відбуванням терміну у виправній колонії. Побитим офіцерам ОВБ капітан-хабарник також повинен буде відшкодувати витрати на лікування і матеріальні збитки — загалом понад 5,3 тисячі гривень.

 

Херсонська область.

Мал. Олександра ДУБОВСЬКОГО.