На Луганщині викрито посадових осіб виправної колонії, які вчинили розтрату майна майже на 2 мільйони гривень.

Як було встановлено, протягом 2010 року керівництво даної установи уклало з комерційними структурами низку договорів на постачання колонії товарно-матеріальних цінностей. Розрахунки за отриманий товар керівництво режимної установи здійснювало продукцією, виробленою в колонії. Під час перевірки, проведеної фахівцями КРУ з ініціативи Служби безпеки України, виявлено, що фактично товари від комерційних структур у виправну колонію не надходили. Їхнє оприбуткування здійснювалося шляхом внесення в облікові документи неправдивих відомостей. Крім того, за даними податкових органів, одна з фірм, на адресу якої відпущено товарів на суму понад 100 тисяч гривень, має ознаки фіктивності. До речі, трохи раніше співробітники СБУ затримали директора цієї структури, й стосовно нього порушено кримінальну справу за фактом збуту наркотичних засобів у складі організованої злочинної групи. Нині він перебуває під вартою і очікує суду. «Директори» ще двох аналогічних фірм фактично не мали стосунку до функціонування підприємств.

Крім того, було встановлено, що всі фінансові документи, на підставі яких оприбутковувалися товарно-матеріальні цінності від комерційних структур, сфальсифіковано. Причому експертиза показала, що всі документи виготовлені працівниками державної установи. Відповідно до висновків ревізорів, загалом керівництвом державного підприємства безпідставно відвантажено продукції колонії на суму близько 

2 мільйонів гривень. За фактом розтрати посадовими особами держустанови товарно-матеріальних цінностей шляхом зловживання службовим становищем (ч. 4 ст. 191 Кримінального кодексу України) Службою безпеки України порушено кримінальну справу. Санкцією статті за цей злочин передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю строком до трьох років.

 

Луганськ.