До чотирьох років позбавлення волі засуджено 34-річного мешканця Павлограда, який налагодив міжнародний поштовий канал надходження і збуту спеціальних технічних засобів для негласного отримання інформації, заборонених до продажу та використання. Про це повідомляє прес-центр УСБУ в Дніпропетровській області.

Спочатку Андрій К. розміщував оголошення на одному із сайтів і пропонував пристрої негласного отримання інформації. Після отримання замовлення на спецтехніку зловмисник через мережу Інтернет зв’язувався з іноземними продавцями, а ті поштою пересилали «шпигунські іграшки», які він неодноразово збував жителям обласного центру.

Наприкінці червня 2011 року співробітники СБУ в центрі Дніпропетровська на гарячому затримали злочинця під час збуту чергової партії технічних пристроїв. У ході обшуків у торговця вилучено закамуфльовані під побутові предмети GSM мікрофони, камеру-ґудзик із вмонтованими фото- та відеокамерою і мікрофоном, запальнички, брелоки для ключів від автомобіля.

Висновок Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз СБ України підтвердив належність вилучених пристроїв до спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, що мають функції прихованого аудіо- та відеозапису, і торгівля якими підлягає обов’язковому ліцензуванню.

Вироком суду Андрія К. визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1, ч. 2 ст. 359 (незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації) Кримінального кодексу України і призначено покарання у вигляді 4 років позбавлення волі з випробним терміном 1,5 року.

Фото прес-центру УСБУ в Дніпропетровській області.

У зловмисника вилучили цілий арсенал спецтехніки.