Нещодавно на полицях професійної літератури з’явилась новинка, що, безумовно, зацікавить не лише науковців та юристів, а й практиків — бізнесменів, керівників підприємств. «Господарське право» — підручник у двох частинах, підготовлений авторським колективом Київського національного економічного університету. Роботу над підручником очолив декан юрфаку університету доктор юридичних наук, професор Віталій Опришко.

Сферу господарських відносин, якою «опікується» факультет, важко переоцінити, враховуючи, що в державі зареєстровано більше 1,3 мільйона приватних підприємців та приблизно стільки само підприємств. Господарське право — це правила гри для компаній та бізнесменів, що на шляху до прибутку мають обов’язки не лише перед своїми найманими працівниками, а й перед державою та один перед одним.

Господарське законодавство — опора для «малих» підприємств і підприємців, яким великі компанії часто нав’язують свої, не надто вигідні, умови співпраці. Знаючи свої права, «малий» бізнесмен може змусити рахуватися з собою навіть велику корпорацію.

Не всі підприємці знають, що на певному етапі переговорів, коли домовленості з принципових питань досягнуто, але ще не поставлено підписи на договорі, можна зобов’язати партнера укласти з вами контракт, навіть якщо в останній момент він передумав. Законодавство містить вимоги до господарських договорів, або, як вони ще називаються, — істотні умови. Такі умови є обов’язковими для будь-яких суб’єктів господарювання: малих, середніх, великих. Це прирівнює їх у правах, перешкоджає «сильним» говорити зі своїми меншими бізнес-партнерами з позиції сили.

Новий підручник «Господарське право» містить багато інформації, що буде цінною для широкого кола читачів. І нехай не лякає істотний обсяг двотомника (а це більше однієї тисячі сторінок) — книжку зручно читати. Відкривши її, кожен зможе знайти те, що його цікавить. Інформацію в підручнику подано за темами. Наприклад: «Господарські відносини в сфері транспорту», «... харчовій промисловості», «... сфері побутового обслуговування». Одразу під назвою теми міститься перелік підтем — конкретних питань, що розглядаються в межах основної теми. Так, у темі «Господарські відносини у харчовій промисловості» можна прочитати про підприємницькі відносини у галузі виробництва зерна, борошна, цукру, м’ясо-молочної продукції, про особливості виробництва і реалізації алкогольної продукції, тютюнових виробів тощо.

Одне слово, підручник «Господарське право» під редакцією Віталія Опришка стане справжнім надбанням для бібліотеки ділової людини, що знає ціну інформації.