Працівники управління податкової міліції ДПС у Полтавській області викрили міжрегіональний «конвертаційний центр», до складу якого входило 11 суб’єктів господарювання. Усі вони створені для прикриття незаконної діяльності з конвертації безготівкових коштів у готівку. А використовували їх ділки, щоб мінімізувати податкові зобов’язання цілком реальним підприємствам Полтавської та Кіровоградської областей.
За «схемою конвертування» ці підприємства перераховували безготівкові кошти на рахунки фірм-фантомів, що входили до складу «конвертаційного центру», за роботи та послуги, які, звісно, не виконувалися. Утім, будівництво повітряних замків приносило чималий «ґешефт»: адже з допомогою таких «взаєморозрахунків» на підставі фіктивних операцій незаконно формувався податковий кредит з податку на додану вартість.
Нарешті, за допомогою працівників філії однієї з банківських установ Кіровоградської області безготівкові кошти, що надходили на рахунки фіктивних підприємств, матеріалізовувалися в готівку. Вартість «послуг» із незаконної конвертації ділки оцінювали у 5,5 відсотка від проконвертованої суми. Нині встановлено, що впродовж 2010—2011 років вони встигли «прокрутити» в такий спосіб близько 106,1 мільйона гривень!
Нещодавно в рамках порушеної кримінальної справи працівниками податкової міліції проведено обшуки за місцем реєстрації суб’єктів господарювання, задіяних у схемі конвертації, допитано посадових осіб, вилучено первинну господарську документацію, штампи і печатки фіктивних фірм, бланки різних фінансово-господарських документів (на яких, до речі, вже проставлено печатки та підписи начальства), комп’ютерну техніку, інші речові докази протиправної діяльності. Слідчо-оперативні дії та заходи, спрямовані на відшкодування завданих державі збитків, тривають.
Дмитро СКОБЕЛЬСЬКИЙ, прес-офіцер УПМ ДПС у Полтавській області.