А штраф за порушення правил дорожнього руху зросте майже вдвічі. Такі нововведення найближчим часом чекають на українських автолюбителів. Відповідний законопроект уже зареєстровано в парламенті. Принаймні цю інформацію підтвердили на прес-конференції в столиці заступник голови парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник та заступник начальника Управління ДАІ МВС України Володимир Резніков. На їхню думку, даний документ дозволить зменшити кількість порушень та дорожньо-транспортних пригод у країні.

Нині під пильним оком фахівців — перегляд штрафів за порушення ПДР. «Їх діапазон становить у середньому від 510 до 850 гривень. Ми пропонуємо залишити ці суми для машин з об’ємом до 2,4 куб. см, а для «мажорів», у яких потужність двигуна понад 2,4 куб. см, збільшити їх від 850 до 1190 гривень, — пояснив нардеп.

Новий законопроект описує і градації штрафів за перевищення швидкості. За словами В. Олійника, їх планують збільшити вдвічі. Адже це порушення і є причиною основної маси аварій на українських дорогах. «Коли автомобіль рухається зі швидкістю, більшою від дозволеної на 10 км за годину, то сума становитиме 255—340 грн., коли на 20 км — 340—510 грн., на 30 км — 510—680 грн., на 50 км — 680—850 грн.», — пояснює Олійник.

Інспектори знову планують карати порушників за допомогою фото- або відеофіксації з автоматичних пристроїв, розміщених на ділянках дороги. Нагадаємо, що раніше така практика стягувань штрафів (надсилання «листів щастя». — Авт.) уже застосовувалася. Однак, не витримавши численних судових оскаржень, її припинили. Цього разу депутати підійшли до цього питання ґрунтовніше. Автори законопроекту пропонують «призначити відповідальним» власника автомобіля (за кермом може бути й не господар машини. — Авт.). Якщо він протягом місяця не представить Державтоінспекції дані того, хто насправді порушив, і не зуміє це підтвердити документально, штраф платитиме саме він.

Однак і це ще не все. Невдовзі всім водіям, які мають дітей, доведеться придбати автокрісла. Проїзд у машині дитини, яка молодше 12-річного віку та менше 145 см на зріст, без спеціального обладнання «коштуватиме» 340—425 грн. Суворішим стане покарання й за розмову по мобільному телефону за кермом.

Автомобілісти менше будуть порушувати правила з міркувань економії, сподівається Олійник. На підтвердження його слів Володимир Резніков нагадав, що в 2007 році кількість жертв ДТП зі смертельними випадками становила 9,5 тисячі осіб. Однак, після того як у 2008 році законодавство змінили в бік посилення відповідальності, з’явилася тенденція зниження аварійності. «Станом на кінець минулого року ця цифра зменшилася удвічі і становить 4 500 осіб», — зазначив В. Резніков.

Даний законопроект розглядатиметься через місяць. До того часу, за словами авторів, він ще буде доопрацьовуватися. Наскільки саме підвищаться штрафи і коли запровадять нові санкції, ми розкажемо в наступних номерах нашої газети.