Учора Голова Верховної Ради України зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні Тоічі Сакатою.
Пан посол високо оцінив підсумки офіційного візиту Голови Верховної Ради України до Японії (7—11 березня ц. р.), під час якого, за його словами, «відбувся діалог на найвищому рівні». Т. Саката подякував В. Литвину за відвідання АЕС «Фукусіма-1» та регіонів, що постраждали внаслідок Великого східнояпонського землетрусу і цунамі.
Голова Верховної Ради подякував за високий рівень організації візиту української парламентської делегації.
У цьому контексті В. Литвин повідомив, що під час зустрічей зі Спікером Палати представників Парламенту Японії Такахіо Йокоміті та з Головою Палати радників Парламенту Японії Кендзі Хірата він запропонував створити міжпарламентську україно-японську групу, яка б опікувалася проблемою розвитку ядерної енергетики та зміцненням безпеки у цій сфері. За його словами, до роботи цієї групи було б доцільно долучити представників інших гілок влади, науковців і фахівців.
Керівник парламенту повідомив, що він дав доручення профільному комітету напрацювати пропозиції щодо подальшої співпраці у цій сфері, і висловив сподівання на розширення контактів між парламентами України і Японії на рівні комітетів.
Голова Верховної Ради висловив сподівання на підписання у квітні ц. р. міжурядової угоди про співробітництво у сфері поліпшення післяаварійного реагування на надзвичайні ситуації на атомних електростанціях, що, за його словами, дозволить розробити системний план спільної роботи.
В. Литвин також заявив про готовність українського парламенту приймати делегації японських парламентаріїв для обміну досвідом подолання наслідків аварій на АЕС.
«Ми налаштовані на поглиблення двосторонньої взаємодії в усіх сферах», — заявив керівник парламенту, зазначивши, що це спільна позиція Президента України, уряду й парламенту. За словами В. Литвина, «важливо не згаяти час, налагодити ефективну співпрацю в усіх сферах, включаючи взаємну підтримку в міжнародних організаціях».
Пан посол висловив сподівання на активізацію двосторонньої співпраці на всіх рівнях, зазначивши, що для японської сторони, зокрема, є надзвичайно цікавим досвід України у подоланні наслідків атомних катастроф.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.