Учора в парламенті за участю Голови Верховної Ради України Володимира Литвина відбулося засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування. Учасники зібрання — голови та депутати обласних і районних рад, державних адміністрацій, а також народні депутати обговорили проект Кримінального процесуального кодексу України, законопроект «Про службу в органах місцевого самоврядування» та перспективи бюджетного забезпечення виконання повноважень органів місцевого самоврядування при внесенні змін до Державного бюджету України на 2012 рік. І наголошували: інтереси регіонів не можуть бути обмежені.

 

Глава парламенту зауважив, що напередодні виборів ситуація у країні складна. Це відображається і у поданих законопроектах, у тому числі й урядових. Він застеріг від спокуси підлаштовувати Конституцію під себе. «Спроби підправити Конституцію під себе настільки міцні з усіх боків, пропонується навіть, щоб Верховна Рада не розглядала Бюджетну резолюцію, — сказав В. Литвин. — Кожен закон, прийнятий парламентом, має приносити користь країні».

Перший заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник під час обговорення проекту нової редакції Кримінального процесуального кодексу наголосив: без перебільшення можна сказати, що цей документ — мала Конституція, це ті радикальні зміни, на які вже давно чекає українське суспільство, та вимога Євросоюзу. За висновком європейських експертів, законопроект на 99 відсотків відповідає європейським стандартам. У парламенті вже завершилося опрацювання КПК до другого читання. Народні депутати подали понад чотири тисячі поправок, і профільний комітет рекомендував парламентові прийняти його у цілому. Наступного тижня Верховна Рада розглядатиме проект нової редакції КПК у другому читанні.

Перший заступник міністра юстиції Ірина Ємельянова розповіла про урядовий проект закону «Про службу в органах місцевого самоврядування». За її словами, документ передбачає істотне підвищення зарплати службовцям, котрі працюють у державних адміністраціях та в органах місцевого самоврядування, врегульовує права і обов’язки службовців, їх соціальне і побутове забезпечення.

Представники самоврядування були одностайні: потреба в ухваленні цього закону вже давно назріла, однак розроблений урядом законопроект потребує доопрацювання. Голова Одеської обласної ради Микола Пундик заявив, що проект закону є дискримінаційним стосовно органів місцевої влади, його треба відкликати та розробити новий законопроект. Пропозиції органів місцевого самоврядування кардинально відрізняються від тексту законопроекту, внесеного урядом. «На всіх публічних заходах Президент України говорить про одне, а від Мін’юсту виходять документи, які категорично заперечують позицію глави держави», — сказав він. Під час обговорення висловлювалися і такі думки: виконавча влада та органи місцевого самоврядування мають бути поставлені на один щабель, бути рівноцінними, доповнювати одне одного, самоврядування не може виконувати обслуговуючу роль для виконавчої влади. Потрібен такий закон, який заохочуватиме до роботи в органах місцевої влади молодих амбітних людей, щоб така робота стала престижною. Президент не раз наголошував на посиленні органів самоврядування, зміні порядку розподілу коштів, однак запропонований законопроект навпаки обмежує їхні права. Скажімо, якщо працівникам центральних органів виконавчої влади — міністерств і відомств — передбачають істотно підвищити зарплати з наступного року, то працівникам місцевих рад — лише з 2014—2015 років.

Голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олександр Омельченко зауважив, що до законопроекту надійшло дуже багато зауважень і пропозицій від місцевих рад, асоціацій органів місцевого самоврядування. «Закон потрібен, але в іншому вигляді, — вважає парламентарій. — Хто може зробити, як не ми спільно, сучасної якості необхідний закон?» Комітет надіслав законопроект до Ради Європи для отримання експертного висновку. 25 квітня у комітеті відбудеться круглий стіл за участю представників місцевого самоврядування та експертів Ради Європи.

Підсумовуючи дискусію, Володимир Литвин підтримав пропозицію направити законопроект на експертизу до Ради Європи і запропонував звернутися до уряду з проханням відкликати цей документ та підготувати новий законопроект, у якому буде максимально враховано пропозиції представників місцевого самоврядування.

Під час обговорення питання про перспективи бюджетного забезпечення виконання повноважень органів місцевого самоврядування при внесенні змін до держбюджету-2012 представник Міністерства фінансів повідомив, що урядові за підсумками виконання державного бюджету за минулі роки вдалося знайти кошти, які можна спрямувати на вирівнювання місцевих бюджетів. Цьогоріч дотація місцевим бюджетам вдвічі перевищує минулорічну суму. Це дасть змогу виконати соціальні ініціативи Президента — підвищення зарплат, пенсій та соціальних виплат, виплату компенсацій за втраченими заощадженнями колишнього Ощадбанку СРСР.

Однак представники регіонів були не такі оптимістичні. Один депутат з Рівненщини пригадав вираз ще з давніх часів: перебудова йде повним ходом, але пробуксовує в регіонах. У місцевих бюджетах формульні розрахунки не забезпечують навіть фінансування захищених статей — зарплати бюджетникам, оплату енергоносіїв. До кінця року в районах Рівненщини може не вистачити коштів від п’яти до 12 мільйонів. Голова Верховної Ради Володимир Литвин підтримав думку, що під час перегляду цьогорічного бюджету позиції регіонів і самоврядування мають бути враховані.

Голова Харківської облради, президент Всеукраїнської асоціації районних та обласних рад Сергій Чернов, Володимир Литвин, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк.

 

Голова Чернігівської облради Анатолій Мельник, голова Полтавської облради Іван Момот, голова Житомирської облради Йосип Запаловський (зліва направо).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.