Росія не довіряє результатам незалежної зарубіжної експертизи, яка не виявила пальмового масла в українських сирах. Про це повідомила радіостанція «Эхо Москвы» з посиланням на головного державного санітарного лікаря Росії, керівника Роспотребнагляду Геннадія Онищенка.
«Я не знаю, що таке незалежна експертиза. Від чого вона не залежить? Вона може не залежати від здорового глузду, від професіоналізму. Мої фахівці поїдуть і пред’являть протоколи дослідження», — зазначив він.
«Не треба дурити нас, маленьких. Везіть і продавайте там, де ви зробили», — підсумував Онищенко.
У інтерв’ю «Інтерфаксу» Геннадій Онищенко також продовжив критикувати Київ, де як аргумент на користь сирів, до яких були претензії з боку російської санітарної служби, посилаються на результати незалежної експертизи.
«У нас є всі підстави стверджувати, що українська сторона виявляє чудеса винахідливості й докладає неабияких зусиль для того, щоб зробити неможливими заявлені терміни перевірки сирзаводів на території України», — вважає він. «Безграмотна, юридично нікчемна так звана незалежна експертиза, про яку заявляють некомпетентні структури напередодні виїзду російської делегації для перевірки основних постачальників, дають нам для цього підстави».
«Ми повинні усвідомити для себе, наскільки владні структури, відповідальні за аграрний сектор України, зацікавлені в якнайшвидшому врегулюванні (сирної) проблеми».
«У цьому зв’язку я повторно заявляю про те, що ми готові працювати напряму з виробниками, без участі Мінсільгоспу України. Досвід і правові підстави у нас є», — заявив Онищенко.
Очевидно, гнівними коментарями керівник Роспотребнагляду вибухнув після запевнень Держветфітосанітарної служби України. Напередодні її керівник Іван Бісюк розповів журналістам, що, нібито, на початку «сирної війни» з Росією його відомство доставило за рубіж зразки сирів трьох виробників — Пирятинського і Менського сирзаводів, а також підприємства «Гадячсир» — для перевірки. І, нібито, експертиза підтвердила: ці сири якісні й не містять рослинної олії.
Нагадаємо, так званий «сирный конфлікт» почався після того, як головний державний санітарний лікар Росії Геннадій Онищенко підписав документи про вилучення із продажу в Росії й призупинення завезення до РФ сирної продукції трьох українських виробників. Наприкінці лютого список був розширений до семи підприємств.
Під час недавнього круглого стола «Сирна війна: аналіз і способи регулювання ситуації» перший заступник голови Держветфітосанітарної служби Володимир Горжеєв запевнив:
«Уже є офіційні відповіді російської сторони та домовленості про те, що 19—21 березня цього року буде проінспектовано ТОВ «Гадячсир», а 26—30 березня — ТОВ «Прометей» і АТ «Пирятинський сирзавод».