Як на Львівщині опозиція складала іспит на опозиційність
 
На прикладі Львівської області депутати облради та опозиційні політичні партії три тижні відпрацьовували нову виборчу технологію під умовною назвою «Ми не довіряємо виконавчій владі». Об’єктом №1 був вибраний голова ОДА Михайло Костюк, якому намагалися висловити недовіру за результати роботи у 2011 році, хоч він був призначений на посаду в листопаді й до кінця грудня встиг лише сформувати нову команду. Всі розуміли абсурдність ситуації, але маховик нової виборчої технології був напущений, і вже ніщо й нікого не могло зупинити.
Наступним кроком опозиційних партій мало стати оголошення недовіри керівникам районних державних адміністрацій.
Попри потужну інформаційну атаку з участю підконтрольних місцевим олігархам ЗМІ, Львівській обласній раді не вдалося набрати дві третини голосів, щоб вимагати в Президента відставки Михайла Костюка. Політтехнологія «Недовіра» провалилася на першому етапі.
Чого домагалася депутатська ільшість
У більшості рад на Львівщині переважають депутати «Свободи» та «Фронту змін», яких вважають фаворитами майбутніх парламентських виборів. Саме вони виступили ініціаторами оголошення недовіри голові ОДА Михайлові Костюку.
Вимоги були справедливі: зростає безробіття, невчасно виплачують зарплати, зменшуються обсяги виробництва, незадовільне фінансування низки обласних програм, засилля імпорту. За результати роботи в 2011 році хотіли висловити недовіру Михайлові Костюку.
А ось тут уже технологія «Недовіра» дала збій. Голова ОДА не міг звітувати за час, коли не керував Львівщиною. Про зроблене торік на сесії розповіли начальники управлінь.
Що ж відбувалося насправді в сесійному залі? Як закликали напередодні депутатів олігархічні ЗМІ, вони мусили скласти іспит на опозиційність.
З допомогою політтехнології «Недовіра» партії хотіли мобілізувати своїх активістів та електорат перед новими виборами. Придивитись, хто є хто, зрештою, голосно заявити про себе. З обласного центру мали перекинутись у райони і кілька місяців переконувати виборців, що на Львівщині нікудишня виконавча влада. Наступальна й агресивна технологія відвернула б увагу від самих депутатів: а що вони зробили у рамках місцевого самоврядування, крім того що пікетували й мітингували?
Що робила виконавча влада
Керівників ОДА у ці дні можна було побачити на державному каналі телебачення під час дискусій з опозицією. Жителі Львівщини вислухали дві точки зору. Одні говорили, що все погано. Інші погоджувались, що існують проблеми й просили: дайте нам попрацювати, не можна ставити питання недовіри після 100 днів роботи.
Саме поспішність депутатської більшості, яку підштовхували місцеві олігархи, дає підстави говорити, що на Львівщині апробовували нову виборчу технологію.
Нова команда Михайла Костюка з самого початку всім демонструвала, що не збирається з принципових питань іти на компроміси. Це не всім подобалося, бо керівник регіону переплутав облдержадміністрацію із залізницею, де завжди панувала напіввійськова дисципліна. Михайло Костюк поводився як стовідсотковий виробничник, а не політик і дипломат. Тому в сесійній залі депутати нагадали голові ОДА, хто він насправді. Не тільки слуга Президента, а й місцевої громади.
А що далі?
Хоч депутати не набрали дві третини однодумців, але 74 голоси «проти» із 114 — це багато. Висновки доведеться робити всім: і депутатам, і керівникам ОДА.
«Ми повинні починати наші стосунки з чистого аркуша», — заявив колишній голова ОДА, один з найавторитетніших керівників Львівщини Олександр Сенденга. — Якщо був тиск на депутатів, які мають бізнес, це треба також з’ясувати».
Опозиціонери не приховували, що ставили оцінку не так Михайлові Костюку, як усій президентській вертикалі влади: «Саме бездіяльність центральних органів влади довела Львівщину до важкої соціально-економічної ситуації. Відверті провали у внутрішній і зовнішній політиці, підміна інтересів простих громадян та задоволення власних непомірних амбіцій — це реальність, в якій сьогодні опинилася Українська держава».
Події в сесійній залі Михайло Костюк назвав «голим популізмом», якщо депутати не повернуться до конструктивної співпраці, перспективи розвитку Львівщини на 2012 рік дуже сумнівні.
Львів.
 
Голова Львівської ОДА Михайло Костюк у сесійній залі.
Фото Маріанна СТРІЛЬЦІВА.