Одного дня до рівненських податківців звернулися майже два десятки фірм, які вирішили платити податки не в столиці, а на Рівненщині, зокрема, в Острозі та селі Кам’яне Рокитнівського району. Згідно з фінансовими документами за 2011 рік, їх сукупний валовий дохід сягнув понад 3,5 мільярда гривень.

Це втричі більша сума, ніж її сплачують до держбюджету всі разом узяті підприємства—платники ПДВ області. А для конкретних районів — це взагалі космічні цифри. Тож прихід таких потужних платників податків створив би неймовірний поштовх для економічного розвитку регіону. Але в конкретному випадку податківці побачили лише фінансову аферу, оскільки згадані фірми вказали своє місцезнаходження за двома адресами: вулиця Центральна, 6 у селі Кам’яне Рокитнівського району та вулиця Мацути, 4-а в Острозі. За першою адресою — звичайний житловий будинок, в якому живе сім’я, члени котрої не знають, що в їхньому помешканні за документами обертаються мільярди, за другою — закинуті склади.

 

Це один із головних доказів того, що згадані фірми насправді фіктивні. Другий доказ: директорами, бухгалтерами та засновниками є двоє студентів із Вінницької області. При спілкуванні з правоохоронцями вони заперечували будь-яку причетність до цієї афери. Третій доказ: за документами заробітна плата в згаданих фірмах становить близько 20 тисяч гривень на місяць. Це вказує на те, що тут працює одна-дві людини. Для фірм із таким обігом коштів це нереально, адже за паперами вони займаються усім, що тільки можна уявити, причому тут оформляється дуже багато довіреностей, що, звичайно ж, робиться для того, щоб збити з пантелику податківців. Насторожують і податкові зобов’язання згаданих фірм, які, оперуючи шістьма річними бюджетами трьохсоттисячного обласного центру (річний бюджет Рівного становить приблизно 600—700 мільйонів гривень), згідно з поданими ними фінансовими звітами ледве зводять кінці з кінцями і навіть є збитковими.

Податківці мають усі підстави констатувати, що згадані фірми — це насправді конвертаційний центр. Тож зараз виводять аферистів на чисту воду.

Рівне.