Уже незабаром українці зможуть ласувати свіжими кавунами хоч під Новий рік, хоч на Різдво. І для цього не треба буде завозити їх з південних країн — матимемо свої. 

 

Зазвичай солодка ягода на степових баштанах остаточно дозріває у другій декаді серпня і долежати до середини зими просто не встигає. Але науковці Інституту південного овочівництва та баштанництва з Голопристанського району Херсонщини виростили та вже готують нинішнього року до реєстрації два нові сорти кавуна та дині, які досягають спілості аж у середині вересня, тобто цілком можуть дочекатися зимових свят. А сонця і тепла їм вдосталь вистачить: внаслідок глобальних змін клімату заморозки на початку осені півдню України вже давно не загрожують.

Інститут із 43-річною історією та потужною творчою командою із 46 кандидатів та докторів наук кожні п’ять років видавав на-гора в середньому три—п’ять нових, більш врожайних та стійкіших до примх погоди, перспективних сортів кавунів, динь, кабачків тощо. Але нині його кавуни мають гіркий присмак невизначеності та непевного майбутнього. У рамках «оптимізації структури» закладів Національної академії аграрних наук, Інститут південного овочівництва та баштанництва знову реорганізують, перетворивши його на Південну державну дослідну станцію. Та й це півбіди: директор закладу Володимир Лимар каже, що «оптимізація» супроводжуватиметься скороченням трудового колективу. Тим працівникам із ученими ступенями, які під це скорочення потраплять, залишиться хіба що орендувати шмат поля і продовжувати свої дослідження самотужки. 

Херсонська область.