Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з питань розслідування обставин підписання газових угод між НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром» щодо наявності ознак державної зради у сфері економічної безпеки України зібрала факти, які підтверджують особисті приватні інтереси екс-Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко під час підписання газових угод із Росією. Про це повідомила під час засідання ТСК її голова — народний депутат від Партії регіонів Інна Богословська. Комісія підготувала звіт та проект парламентської постанови, які планується винести на розгляд парламенту в п’ятницю, 16 березня.
За словами І. Богословської, матеріали, які зібрала ТСК, доводять: упродовж багатьох років було створено борг компанії «Єдині енергетичні системи України», яка належала Тимошенко та членам її родини, перед Міністерством оборони Росії на суму в 405 мільйонів доларів. І після підписання газових контрактів із Росією була спроба списати цей борг. «На початку осені 2009 року, через вісім місяців після підписання газових угод, було незаконно ліквідовано в Україні компанію 
ЄЕСУ, яка мала борги перед Росією на 405 мільйонів доларів, — розповіла депутат. — Цю компанію було ліквідовано за позовами податкових адміністрацій за часів прем’єрства Тимошенко. У такий спосіб зроблена спроба списати ці борги, оскільки не існує компанії — не існує боргів». Під час діяльності ТСК було скасовано рішення про ліквідацію компанії ЄЕСУ та поновлено її реєстрацію, а також отримано від Росії лист, який підтверджує існування боргу в 405 мільйонів доларів, з вимогою погасити цей борг за рахунок держбюджету України. За словами І. Богословської, змова про перекидання приватних боргів компанії, яка належала Тимошенко, на держбюджет вимальовується ще за часів співпраці Тимошенко з Лазаренком та прем’єрства Павла Івановича. «Саме на підставі листа прем’єра Лазаренка російська сторона досі намагається отримати мільйони доларів з української держави за приватні борги Тимошенко, — стверджує голова ТСК. — Безумовно доведено, що під час газових переговорів Тимошенко приховала інформацію про те, що мала приватний інтерес, борги перед російською стороною».
ТСК довго не могла отримати від Росії постанову про скасування кримінальної справи щодо Тимошенко. Але, зрештою, такі матеріали надійшли, і сьогодні комісія має у своєму розпорядженні постанову про припинення кримінальної справи щодо Тимошенко за дачу хабарів посадовим особам Міноборони Росії. За Кримінальним процесуальним кодексом це означає, що Тимошенко визнана винною, але звільнена від відбування кримінального покарання на території Росії. Під час аналізу цієї постанови комісія встановила, що «спеціальні відносини» Тимошенко з посадовцями найвищого рівня тривали багато років.
Водночас ТСК не має можливості допитувати свідків, збирати оперативним шляхом докази, тож решту інформації мають з’ясувати право-охоронні органи, до яких буде направлено звіт ТСК. «Щоб довести факт державної зради Тимошенко згідно із законодавством повинно бути доведено наявність умисного завдання економічних збитків державі, а в ТСК немає інструментів довести цей факт, — сказала депутат. — Є ознаки, які можна кваліфікувати, як державну зраду, але довести це тими засобами, які має ТСК, ми не можемо. Це справа слідчих органів».
Після затвердження парламентом звіту ТСК обіцяє оприлюднити його та постанови про порушення і про закриття кримінальної справи проти Тимошенко в Росії, в тому числі й прізвища тих посадовців, котрим екс-прем’єр начебто давала хабарі. Якщо 16 березня опозиція блокуватиме роботу парламенту, адже на цей день також винесено й питання про реформування нафтогазової системи, розгляд звіту ТСК перенесуть на наступний пленарний тиждень, — сподівається голова комісії. У парламентській постанові буде викладено факти, які встановлено комісією, та звернення парламенту до правоохоронних органів і парламентаріїв європейських країн.
Ігор Зварич, Володимир Олійник, Інна Богословська.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.