З Туркменистаном активізуємо міжпарламентський діалог і поглиблюватимемо співробітництво у торговельно-економічній сфері, будівельній галузі, паливно-енергетичному комплексі
Учора Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся із Президентом Туркменистану Гурбангули Бердимухамедовим (на знімку).
Вони обговорили питання двосторонньої співпраці України і Туркменистану, зокрема, стосовно активізації міжпарламентського співробітництва.
Голова Верховної Ради привітав Високого гостя із нещодавнім обранням на найвищу державну посаду — Президента Туркменистану.
Глава українського парламенту підкреслив, що всі ті актуальні питання двостороннього співробітництва та домовленості, яких було досягнуто в ході візиту, повинні перейти у практичну площину під час третього засідання Спільної міжурядової україно-туркменської комісії з питань економічного і культурно-гуманітарного співробітництва. Підгрунтям для роботи комісії, за його словами, мають стати програми довгострокової співпраці в економічній, технічній та культурно-гуманітарній сферах.
Голова Верховної Ради України виступає за активізацію міжпарламентського співробітництва, яке «через різні обставини не набуло того рівня, який необхідний на сучасному етапі».
Керівник парламенту підкреслив, що обидві країни мають величезний потенціал для подальшої активізації та поглиблення співробітництва, насамперед, у торговельно-економічній сфері, будівельній галузі, паливно-енергетичному комплексі, сільському господарстві тощо. Він висловив сподівання, що домовленості, досягнуті під час бізнес-форуму, який проводиться в рамках візиту, сприятимуть подальшому розвитку взаємовигідних відносин.
В. Литвин зазначив, що Україні треба повчитися у туркменських колег методам організаційної роботи, яка, на його думку, знаходиться на високому рівні. «Є продумана системна робота, коли планові дії співставляються з результатом, — сказав він. — Яскравим свідченням цього є тріумфальна перемога на останніх президентських виборах». Також гарним прикладом для наслідування, сказав керівник парламенту, є увага на державному рівні питанням здорового способу життя, розвитку фізкультури і спорту, питанням розвитку культури.
Зі свого боку, Президент Туркменистану, нагадавши стародавню туркменську приказку: «Взаємовигідна дружба — довга», підкреслив, що хоче, аби обидві країни розвивались, акцент лише потрібно зробити на виробничому характері співпраці.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.