Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, вітаючи у вівторок колектив газети «Известия в Украине» з 95-річчям, підкреслив, що засоби масової інформації суттєво впливають на політику в країні
«Маємо таку ситуацію, що журналісти і журналістика загалом пішли набагато далі, ніж українські політики, — сказав він. — Вони демонструють, що діють з позицій державності, день і ніч опікуються потребами народу, а відтак вони мають певні своєрідні пільги і можуть діяти на власний розсуд, іноді не зважаючи на правила суспільного життя». У той же час, зазначив керівник парламенту, представники ЗМІ нагадують політикам про ці правила — «звичайно, це нікому не подобається». З іншого боку, зауважив він, «політики часто-густо не бачать України загалом і переважно переслідують своє бажання утримати за собою той чи інший вид парафій, ту чи іншу територію, щоб мати гарантовану підтримку».
В. Литвин підкреслив, що «коли є потреба виступати з загальнодержавних позицій, це означає необхідність бути надзвичайно наполегливим і намагатися переконати суспільство у відповідній політичній лінії». «Я думаю, що деяким керівникам цього не вистачало, тому з огляду на це вони не любили ЗМІ, у тому числі й таке видання, як «Известия в Украине», — сказав він, — яке не сповідувало ті принципи, коли нам пропонували жити минулим і на наших поразках будувати майбутнє. Життя довело, що це є непродуктивна політична лінія».
Голова Верховної Ради побажав, аби провідні українські видання мали такі тиражі, як провідні видання в Японії. Він зазначив, що японці зуміли утримати читаючих людей, на відміну від української аудиторії, коли «Інтернет сформував цілий прошарок інформаційного пролетаріату» та ситуацію, коли «можна почерпнути багато інформації, але мало матеріалу для розмірковування і висновків, а головне — самостійних думок».
У своєму вітанні керівник парламенту наголосив на тому, що газета «Известия в Украине» «зберегла свою актуальність, зберегла свої традиції — усе те, що дозволяє їй мати своє обличчя».
Прес-служба Верховної Ради України.
На знімку: фотовиставка світлин, зроблених фотографами газети «Известия» за 95 років.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.