Учора відбулося засідання Міжпарламентської ради Україна — НАТО. Участь у ньому взяли Голова Верховної Ради Володимир Литвин, заступник глави парламенту Микола Томенко, народні депутати, парламентарії держав—членів НАТО, представники Ради національної безпеки і оборони, уряду, Служби безпеки, Державного комітету телебачення і радіомовлення, неурядових дослідницьких центрів та зарубіжні дипломати.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин, відкриваючи засідання, підкреслив, що конструктивне партнерство з організацією Північноатлантичного договору було і залишається одним із найважливіших елементів безпекової політики нашої держави.
Сьогодні, за його словами, коли стосунки між Україною і НАТО звільнилися від зайвої політизації, можна зосередитися на послідовній реалізації досягнутих домовленостей і використати весь інструментарій відносин між Україною і організацією Північноатлантичного договору, визначений Хартією про особливе партнерство і Декларацією про її доповнення. Він висловив упевненість, що сторони роблять усе можливе для наповнення партнерства конкретним змістом. Цьому, на думку Володимира Литвина, має сприяти продовження взаємодії з Альянсом у рамках реалізації річних національних програм співробітництва. «Ці програми ми вважаємо ефективним інструментом сприяння з боку Альянсу в здійсненні широкомасштабних внутрішніх реформ для досягнення нашою державою провідних загальноприйнятих світових стандартів, у тому числі у сфері безпеки та оборони», — підкреслив він.
Водночас В. Литвин зазначив, що співпраця з НАТО є важливим інструментом внутрішньої перебудови України як сильної, демократичної та економічно розвиненої держави. «Річні національні програми нашої співпраці та урядові плани заходів щодо їх виконання можна без перебільшення назвати конкретною «дорожньою картою» розбудови саме такого суспільства і такої держави, — сказав глава парламенту. — Найкращим прикладом загальнодержавної доцільності і співпраці з НАТО є взаємодія з Альянсом як планомірне розв’язання політичних, економічних і ресурсних питань, що сприятиме вирішенню невідкладних потреб державного розвитку, реформуванню оборонного і безпекового секторів, боротьбі з корупцією і виведенню на новий рівень співпраці в галузі освіти, науки та захисту довкілля».
Голова Верховної Ради також нагадав про високий рівень довіри і взаємодопомоги, який склався між нашою країною і НАТО, зокрема, у подоланні наслідків надзвичайних ситуацій та техногенних катастроф в Україні та інших державах євроатлантичного простору.
Володимир Литвин звернув увагу на помітне зростання за останні два роки значення та ролі парламентського виміру євроатлантичного партнерства України. «Адже парламентське співробітництво та парламентський діалог між Україною і Організацією Північноатлантичного договору перетворюється на впливовий канал спілкування для наших парламентаріїв та їхніх колег з країн НАТО, відкриває можливості долучатися до обговорення широкого кола питань, пов’язаних із забезпеченням стабільності на євроатлантичному просторі», — сказав він. Дуже важливо, переконаний глава парламенту, щоб дискусії в рамках політичного та професійного діалогу розвивались без політичного надриву і політиканства, із бажанням почути і зрозуміти аргументи один одного щодо проблем, які стають топ-новинами та темами і в Україні, і в країнах Альянсу.
Сьогодні, за його словами, характерною рисою внутрішньополітичного життя країни стає планомірна і зростаюча консолідація усіх гілок влади, з метою прискорити широкомасштабні економічні та соціальні реформи, які мають позитивно позначитись на ставленні людей і до України, і власне до влади. «За 20 років не було таких сприятливих умов для роботи уряду, які є сьогодні. Будь-які урядові ініціативи і пропозиції в економічному плані, які навіть викликають певні нарікання з боку парламенту, приймаються для того, щоб Кабінету Міністрів створити умови для їх реалізації. Зрозуміло, що впровадження тих чи інших перетворень не може відбутися без додаткових напружень і навіть політичних протистоянь у країні. Але я і мої колеги вважаємо, що вкрай важливо забезпечити підтримання діалогу в парламенті, який відображав би настрої суспільства. Попри різні думки і точки зору, нам вдається втримувати такий діалог, і це з огляду на політичну кампанію, яка де-факто вже розпочалася», — зазначив Володимир Литвин.
Говорячи про перспективи співробітництва, Голова Верховної Ради наголосив, що нині вкрай важливо зберегти, закріпити і примножити основоположні політичні цінності: верховенство права, свободу слова, демократичні засади організації нашого життя, і водночас привнести демократію у широкому розумінні цього слова у наше економічне життя, щоб кожна людина мала можливість реалізувати свій потенціал.
Глава парламенту нагадав, що Україна вже давно зарекомендувала себе як надійний партнер НАТО у подоланні глобальних безпекових викликів. «Наша країна залишається єдиною державою—партнером НАТО, що бере участь майже в усіх основних поточних миротворчих місіях під проводом Альянсу, віддана ідеї колективного підтримання миру та налаштована продовжувати й розширювати співробітництво з Альянсом не лише в оборонній, військовій, військово-технічній сферах, а й у невійськових галузях», — підкреслив Володимир Литвин.
Заступник глави парламенту Микола Томенко зазначив, що в нинішніх умовах першочергового значення набуває саме збереження чинної інфраструктури співробітництва Україна—НАТО, передусім річних національних програм, які залишаються єдиним системним програмним документом внутрішніх реформ у країні. Тому успішне виконання його цілей і завдань, особливо внутрішньої політики, повною мірою відповідає інтересам кожного громадянина і національним інтересам держави. У процесі діалогу з НАТО, вважає народний обранець, українській владі нині, як ніколи, необхідно домогтись взаємної довіри і впевненості сторін у щирості їх намірів.
«У країні всі розуміють, що організація проведення парламентських виборів — своєрідний тест: чи здатна Україна сьогодні провести демократичне волевиявлення, а якщо так — то це буде зайвим підтвердженням того, що ми тримаємося курсу євроатлантичної інтеграції», — сказав заступник глави парламенту.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
 
Глава делегації ПА НАТО, заступник Голови ПА НАТО Ассен Агов, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.