Редакція «Голосу України» неодноразово порушувала проблему щодо реконструкції однієї з найстаріших і найвідоміших вулиць столиці. Ми продовжуємо відстежувати події навколо неї.

Перебудова узвозу розпочалася у жовтні минулого року. Глава КМДА Олександр Попов твердить, що йдеться виключно про «заміну підземних комунікацій, перекладення бруківки, а також реконструкцію будівель, а не про забудову».
Але городяни, громадські активісти звертаються з листами до прокуратури столиці та МВС з вимогою з’ясувати законність реконструкції, оскільки кияни не мають інформації про затверджений план робіт і тих, хто саме їх здійснює, як вимагають положення закону «Про доступ до публічної інформації», — каже координатор ініціативи «Збережи старий Київ» Ігор Луценко.
Громадські активісти наголошують: реконструкція узвозу розпочалася без погодження не лише з місцевою громадою, а й без дозволу Міністерства культури — всупереч законам України «Про охорону культурної спадщини», «Про охорону археологічної спадщини». У «реконструкторів» бракує дозволів на проведення земляних робіт, археологічного нагляду за їх здійсненням, погодженого порядку проекту,  історико-містобудівних обґрунтувань.
Тим часом ця територія є пам’яткою ландшафту місцевого значення, тож організація, яка проводить роботи, повинна мати відповідну ліцензію, а нагляд за цим зобов’язана здійснювати посадова особа центрального органу виконавчої влади з охорони культурної спадщини.