У столиці понад 40 об’єктів культурної спадщини перебувають в аварійному стані, йдеться у звіті Головного управління охорони культурної спадщини за 2011 рік.

У Києві тисячі об’єктів мають статус пам’яток чи об’єктів культурної спадщини. Коли ми говоримо про 25 об’єктів, котрі нещодавно були занесені до «Червоної книги», чи про майже 50 об’єктів, на які звертає увагу Головне управління охорони культурної спадщини, — каже депутат Київради Олександр Бригинець, — то йдеться про гірші з найгірших. Тобто інші об’єкти можуть постояти ще рік-два, а ці потрібно ремонтувати негайно. 
За його словами, серед виокремлених у звіті — будівлі по вулицях: Андріївський узвіз, 22 а, 22 б, Боричів Тік, 9, 23/3 (житловий будинок 1819 року, пам’ятка архітектури), Велика Житомирська, 32 (Будинок зі зміями), Верхній Вал, 28 /12 (житловий будинок з магазинами купця Я. Новікова, 1893), Златоустівська, 14, Мала Житомирська, 12А (Садиба Мурашка) і 12 Б, Межигірська, 33/19. А також будинки по вулицях Алли Тарасової, 4, Хрещатик, 40/1 (будівля Центрального гастроному), Червоноармійській, 98 (надбудова над історичним будинком), Ярославів Вал, 15 Б (Будинок Сікорського).
На жаль, — упевнений Олександр Бригинець, — і цей звіт не буде використаний у повсякденній роботі. Керівники міста і країни «не чують», що історичний Київ неухильно руйнується — через те, що будинки десятиліттями не ремонтуються, погіршення екології та масову забудову центру. Депутат уважає, що змінити ситуацію можна лише кардинальними заходами, залучивши фахівців пам’ятко-охоронної діяльності та меценатів.