Футбол. Найсильнішим командам Євро-2012 вручать 160 медалей — по 40 у кожному комплекті. Про це повідомив операційний директор УЄФА Мартін Каллен.
— Чемпіон Європи отримає 40 золотих медалей, стільки ж срібних приготовано для другого призера, а для збірних, які вибули на стадії 1/2 фіналу, — бронзових, — сказав він. — Пам’ятними нагородами відзначать й арбітрів, котрі обслуговуватимуть вирішальні поєдинки. Презентація медалей не планується.
Оцінюючи готовність до турніру, пан Каллен наголосив на величезному прогресі у розвитку інфраструктури України та Польщі. «Окрім підготовки прекрасних арен, я зазначу всю колосальну роботу, яку виконали країни, що приймають фінальну частину чемпіонату Європи. За короткий час Україні та Польщі вдалося налагодити готельний бізнес, підготувати дороги, побудувати аеропорти. Ці дві держави показали такі темпи розвитку, повторити які буде складно будь-кому».
Перші ластівки
Два міжрегіональні електропоїзди виробництва «Hyundaі Rotem» з десяти уже прибули до Одеського морського торговельного порту. Про це повідомив заступник генерального директора Укрзалізниці Леонід Лобойко.
«Зараз здійснюються митні процедури, після чого почнеться розвантаження техніки. Спеціалісти розраховують, що все це триватиме два—три дні», — сказав він. — Після цього електропоїзди доставлять у моторно-вагонне депо Одеса—Застава-1, де здійснюватиметься їхня підготовка до транспортування на Південну залізницю до станції Харків».
Кожен електропоїзд «Hyundaі Rotem» має 579 місць, з яких 168 — першого класу та 411 — другого, а також буфет. У них працюватимуть не провідники, а стюарди. І сервіс передбачається найвищий.
Уболівальники й самі вийдуть на поле
Турнір на кубок закордонних українців з футболу запланували на Тернопільщині. Проведуть його паралельно з Євро-2012. Ініціаторами стали Світовий конгрес українців та Асоціація українців в Іспанії. Організацією турніру займається Українська всесвітня координаційна рада. За словами її голови Михайла Ратушняка, чимало українців з різних куточків світу, які приїдуть на чемпіонат з футболу, зможуть не лише подивитися матчі, а й самі зіграти. Вже дали згоду взяти участь у турнірі футбольні команди українців з Іспанії, Португалії, Росії, Молдови, Придністров’я, ведуться перемовини з українцями Австралії та Канади.
Турніри на кубок закордонних українців мають намір зробити постійними.
Тернопільська область.