До кінця 2012 року зростання виробництва в реальному секторі економіки Донецької області досягне п’яти відсотків. Такий прогноз закладено до програми економічного та соціального розвитку, розглянутої на сесії обласної ради. Загальний обсяг інвестицій до економіки області за рахунок усіх джерел фінансування становитиме 22,2 мільярда гривень. Протягом року в регіоні створять 72,5 тисячі нових робочих місць.
«Сьогодні вже є певний дефіцит робочої сили, потрібно буде активніше попрацювати з центрами зайнятості, щоб визначити, які фахівці в наявності та хто може пройти відповідну перепідготовку, — розповів голова обласної ради Андрій Федорук. — Робочі місця створюються в різних галузях економіки. Пріоритетні — сфера охорони здоров’я та агропромисловий комплекс. Там не вистачає фахівців».
Влада обіцяє всім мешканцям області сімейних лікарів у достатній кількості. Підготовка таких медиків буде одним із головних напрямів роботи у два найближчі роки. Щодо розвитку аграрного сектору, то в області збираються всіляко підтримувати вітчизняного виробника. «Питання ставиться вже не про кількість продуктів, а про їхню якість, — пояснив голова облради. — І передусім забезпечити це ми можемо за рахунок внутрішнього виробництва».
Депутати обіцяють допомогти і малому бізнесу: створено обласний інформаційно-консультаційний бізнес-портал, на базі обласного координаційного центру підтримки підприємництва працює школа розвитку бізнесу. За словами А. Федорука, особливу увагу облрада звертатиме на бізнес-проекти, спрямовані на поліпшення соціального клімату в малих містах, шахтних селищах, на створення нових робочих місць у регіонах, де закрилися вугільні шахти. «Нещодавно на Раді регіонів Президент України Віктор Янукович підкреслив, що сьогодні, як ніколи, потрібно надавати бізнесу нормальні умови для роботи, — зазначив керівник області. — Максимально спростити дозвільні процедури, з одного боку, з другого — не послабити контроль за безпекою праці та якістю продукції».
Одним із важливих об’єктів залишається Горлівський хімічний завод. Як писала наша газета, торік із підприємства було вивезено частину мононітрохлорбензолу — високотоксичної речовини, смертельної для людини. «Днями я зустрічався з міністром екології, обговорювали, як вивезти цього року залишки речовини, — сказав А. Федорук. — Наступна проблема виникає із забрудненням земельних ділянок поблизу заводу. В цьому напрямі розробляється окрема програма, думки неоднозначні. Залучаються експерти, додаткові фахівці, щоб визначити ступінь забрудненості та шляхи утилізації. І така робота проводиться по кожному району».