У прес-службі прокуратури Дніпропетровської області повідомили, що у ВК № 89 призначено нові перевірки. Нагадаємо: 12 березня на сайті інтернет-видання «Українська правда» з’явилося повідомлення про те, що у Дніпропетровській колонії № 89 триста ув’язнених, хворих на туберкульоз, оголосили голодовку. Про це виданню повідомили правозахисники Олена Повідайчик та Ігор Гаркавенко. За їхніми даними, голодовка на той момент тривало вже четвертий день.

Причинами протесту, як розповіли правозахисники, стала «мінусова температура в камерах» і те, що «ув’язнених із залікованою формою туберкульозу свідомо помістили з тяжкохворими, які перебувають на останній стадії захворювання».

Водночас у Державній пенітенціарній службі інформацію про голодовку спростували.

— Масових голодовок у Дніпропетровській колонії немає. Вчора (у неділю) в обід деякі засуджені намагалися не вживати їжу, приготовлену адміністрацією установи, а їли свою їжу в передачах, — зазначив помічник голови Державної пенітенціарної служби Ігор Андрушко.

На запитання, чи справді в камерах не дотримується температурний режим, помічник голови пенітенціаріїв зазначив, що ця інформація не відповідає дійсності.

— Коли знімали начальника Дніпропетровського управління, був великий ажіотаж у «лжеправозахисників». Туди пускали (з перевіркою) представників ЗМІ, правозахисників, прокурорів. Там усі умови відповідають, — підкреслив він.

Свій коментар стосовно цієї події надала і Дніпропетровська обласна прокуратура:

«Виїздом заступника прокурора міста Дніпропетровська Є. Блохи, прокурора відділу прокуратури області Д. Караваєва встановлено, що зазначена інформація не відповідає дійсності — Дніпропетровська ВК №89 працює у звичайному режимі, фактів страйку та відмовлення засуджених від їжі немає», — йдеться в повідомленні.

Прокуратура також пояснює, через що стався інцидент: «10 березня 2012 року співробітниками установи проведено обшукові заходи в палаті-ізоляторі спеціальної туберкульозної лікарні при Дніпропетровській ВК №89 та секторі максимального рівня безпеки, де фактично перебуває 86 осіб. У ході проведення обшуків у деяких засуджених було вилучено заборонені предмети — мобільні телефони, після чого засуджені почали виражати невдоволення та погрожували впливом представників правозахисних організацій. Пізніше інспектор установи повідомив, що 5 засуджених лезами від розібраних одноразових станків для гоління завдали собі незначних поверхневих порізів передпліч з метою демонстративної спроби членоушкодження та впливу на адміністрацію установи для отримання для себе поблажливостей. Під час проведення медичного огляду, допомога їм не надавалася у зв’язку з незначними пошкодженнями. Про надання будь-яких пояснень щодо незадовільних умов утримання та незадовільного лікування і спричинення працівниками установи тілесних ушкоджень засуджені відмовились у категоричній формі».

Але вчора на телеканалі «Інтер» показали сюжет, у якому картина в колонії має вигляд не такий однозначний. До журналістів буквально крізь грати прорвався ув’язнений, який продовжує наполягати на незадовільних умовах утримання в колонії. Про результати перевірок буде повідомлено пізніше, інформує прес-служба прокуратури Дніпропетровської області.

Дніпропетровськ. 

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.