У столиці триває обговорення проекту нового Генерального плану міста. Попри те, що чиновники гордо звітують: ще ніколи і ніде в Україні процес підготовки Генплану не був настільки прозорий і не супроводжувався таким активним обговоренням громадськості. Остання переповнена обуренням. Мовляв, насправді до думки киян ніхто не дослухається. 
Чекати, поки їм дадуть слово, набридло. Тому вирішили проявити ініціативу. Учора провели альтернативні громадські слухання, і на них обговорили проект Генплану. До участі, переконують організатори, запрошували і представників від чиновницького табору. Та ті на зустріч із громадськістю не поспішали. Щоправда, якби вони таки прийшли, то почули б про себе і запропонований проект чимало несхвальних слів. Резолюція громадськості категорична: зупинити розробку Генплану-2025.
Аферою у квадраті називає проект Генерального плану столиці Ігор Луценко, активіст ініціативної групи «Збережи старий Київ»:
— Вибачте за тимчасовий перехід на кримінальний діалект, але ми маємо справу із дворівневою аферою. З одного боку, в нас — угруповання земельних мафіозі (депутатів, бізнесменів), які вирішили «розвести» киян створенням нового Генплану. А їх, у свою чергу, розводять групи проектувальників, обіцяючи зробити такий проект, щоб ми (прості кияни) повірили, і сприйняли його як Генплан. Але ні в тих, ні в інших не виходить. Після аналізу тексту документа стає зрозуміло, що це і на 10 відсотків не є Генеральним планом. І тому, як мені відомо, голова КМДА вирішив подовжити слухання його проекту до серпня цього року. І, ймовірно, уже тільки після виборів він займеться цією «слизькою» темою.
Учасники громадських слухань переконують: нагальної потреби затверджувати новий Генеральний план Києва немає. Жодних кардинальних змін на краще, принаймні нинішній варіант проекту, не передбачає. Більш того, уже нині експерти виявили чимало недопрацювань, не розв’язавши які столиці стане жити ще важче.
Тому перед тим, як братися за затвердження нового Генерального плану столиці, громадськість радить провести аудит виконання чинного Генплану та провести повну інвентаризацію земель Києва. Далі — вжити всіх можливих заходів щодо повернення незаконно наданих ділянок. А також не тільки ввести мораторій на будівництво споруд понад 27 метрів заввишки в історичному центрі столиці, а і знести уже зведені скандальні об’єкти, зокрема, над станцією метро «Театральна» та на вулиці Гончара, 17—23.