Учора відбулася зустріч Президента України Віктора Януковича з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином, його Першим заступником Адамом Мартинюком, головою фракції Партії регіонів Олександром Єфремовим, головою фракції Народної партії Ігорем Шаровим, головою фракції КПУ Петром Симоненком та головою депутатської групи «Реформи заради майбутнього» Ігорем Рибаковим. Крім того, на зустріч були запрошені, але не з’явилися, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко та голови опозиційних фракцій — «БЮТ-«Батьківщина» Андрій Кожем’якін та «НУ—НС» — Микола Мартиненко.

«Я в черговий раз запросив опозицію разом з керівництвом парламенту, щоб ми мали зворотний зв’язок. Я розумію, що у вас є питання й до мене. І це цілком природно, тому що ми разом займаємося цією законотворчою роботою», — сказав глава держави на початку розмови, нагадавши, що за попередній час він заветував близько 30 законопроектів. Отож під час розмови він закликав уряд активніше співпрацювати з Верховною Радою у питанні ухвалення важливих для країни законів, а в разі необхідності напередодні їх розгляду зустрічатися з фракціями.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин також наголосив на важливості таких зустрічей, особливо з урахуванням того, що під час передвиборної кампанії важливо утримати в парламенті конструктивний і робочий настрій. Його підтримку знайшла й ідея Президента стосовно зустрічей Кабінету Міністрів із фракціями напередодні ухвалення важливих рішень, що допоможе зняти чимало непорозумінь.

Що стосується опозиційних фракцій, то вони ще зранку оприлюднили з цього приводу свою заяву. «Опозиційні парламентські фракції «НУ—НС» та «БЮТ-«Батьківщина» готові обговорити актуальні політичні та соціально-економічні питання лише з Президентом», — йдеться у спільній заяві голів фракцій «НУ—НС» та «БЮТ-«Батьківщина» Миколи Мартиненка та Андрія Кожем’якіна. Крім того, вони нагадали, що після неодноразових звернень про зустріч об’єднаної опозиції напряму з Президентом минуло вже декілька тижнів, тож «після довгих роздумів влада придумала, як це обійти — де-факто нівелювати таку зустріч і створити Президенту комфортні умови за участі його союзників із парламентської більшості». Саме тому опозиційні фракції продовжують наполягати на прямій та публічній розмові виключно з Президентом «про знищення демократії, зупинення євроінтеграції, політичні переслідування, погіршення соціально-економічної ситуації, законодавчі пропозиції для того, аби країна остаточно не скотилась у прірву».

Натомість керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, коментуючи цю вимогу опозиції, зазначив, що мова ультиматумів неприйнятна для організації зустрічі з главою держави. «Президент України відкритий для діалогу з усіма політичними силами, в тому числі — для зустрічі з опозицією. Він готовий слухати і чути думки багатьох лідерів опозиції, працювати над конструктивними пропозиціями, спрямованими на розвиток країни і суспільства. Тож глава держави запропонував формат зустрічі, що є найзручнішим для ухвалення спільних рішень влади та опозиції. «Опозиція наполягає на праві «ексклюзивної зустрічі», забуваючи, що вона перебуває не в тій ситуації, коли може нав’язувати свої умови. Коли Віктор Янукович і очолювана ним Партія регіонів перебували в опозиції, ми представляли реальну силу і жодне стратегічно важливе рішення не могло бути схвалене без врахування нашої думки. Тоді Президент Ющенко та прем’єр Тимошенко запрошували Віктора Януковича на зустрічі», — зазначив О. Єфремов, додавши, що зараз опозиція не представляє ту силу, яка може диктувати умови. «Президент запропонував свій формат зустрічі, тож якби опозиція насправді була зацікавлена в зустрічі, вона б не втратила такої можливості», — сказав він.