У Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики та праці відбулося перше засідання робочої групи стосовно вирішення проблеми повернення втрачених (знецінених) заощаджень громадян.

Нагадаємо, в листопаді 1996 року Верховна Рада прийняла Закон «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України» і, таким чином, взяла на себе зобов’язання повернути цей борг людям. «З того часу тільки на законодавчому рівні було від 30 до 50 відповідних законопроектів, — каже член профільного комітету Олександр Стоян. — За різними підрахунками, борг становить 130 мільярдів гривень. З 1997 року вдалося компенсувати тільки 10 млрд. грн. На одній із телепередач мене запитали: «Коли повернуть заощадження?» Я сказав, що приблизно до 3000 року. Але не вирішувати цю проблему ми не маємо права».
Народний обранець підкреслив, що треба віддати належне Кабінету Міністрів Юлії Тимошенко, який виплатив шістьом мільйонам громадян по тисячі гривень. Також, за його словами, дуже важлива ініціатива Президента Віктора Януковича щодо виплати тисячі гривень до кінця року ще шістьом мільйонам співвітчизників. Але це остаточно проблему не вирішить.
Представник міністерства фінансів Андрій Свистун розповів, що нині уряд доопрацьовує законопроект про внесення змін до Закону «Про державні гарантії відновлення заощаджень» (стосовно створення реєстру). Також впроваджується норма, котра передбачає компенсації не тільки в грошовій, а і в інших формах. Крім того, згідно з цим законопроектом уряд зможе щороку встановлювати порядок виплат.
Він також заявив, що Кабмін готуватиме зміни до Закону «Про державний бюджет на 2012 рік», де вкаже суму для виплат заощаджень громадянам. За попередніми підрахунками, це близько шести мільярдів гривень.
«Треба сформувати реєстр і назвати остаточну суму, а потім починати виплати, — переконаний представник Рахункової палати Олександр Муха.
Найближчим часом представники робочої групи мають намір зустрітися з керівництвом Нацбанку та інших банків, щоб отримати відповідь на запитання: «Який буде механізм повернення заощаджень та перспективи розвитку на 2013 рік?»
Уже через тиждень на засіданні профільного комітету заслухають рекомендації робочої групи.