Україна готова діяти рішуче в разі реалізації песимістичного сценарію на Донбасі, заявив глава держави на засіданні Ради національної безпеки і оборони в середу.

«Залишаючись прихильником мирного плану, Україна буде дуже відповідально ставитися до чіткого дотримання Мінських домовленостей. Але це не означає, що Україна не буде готова до рішучих дій унаслідок песимістичного, негативного сценарію. Мною як Головнокомандувачем дано відповідні доручення і начальнику Генерального штабу, і міністру оборони. Сформовано кілька нових частин і з’єднань, які дадуть змогу вже нині перекрити можливий наступ в напрямку Маріуполя—Бердянська, у напрямку Харкова й північніше Луганська, в напрямку Дніпропетровської області», — сказав Петро Порошенко.

Ліворуч — підбитий російський танк. 

Верховний головнокомандувач відзначив: план зі зведення фортифікаційних споруд першої, другої і третьої лінії чітко виконується. І підкреслив, що «ми здатні захистити нашу країну».

Крім цього, адекватною реакцією на визнання РФ псевдовиборів у так званих «ЛНР» і «ДНР» стала ініціатива Президента скасувати особливий статус для Донбасу. Її Порошенко виніс на обговорення Радбезу.

«Проведення псевдовиборів торпедувало закон і різко загострило ситуацію на Донбасі. Ті широкі повноваження, які передбачав закон, ми готові надавати тільки легітимно обраним органам місцевого самоврядування, а не бандитам, які самі себе вінчають на царство», — заявив Президент, інформує прес-служба глави держави. Водночас, за його словами, децентралізація залишається в нашому арсеналі як ключовий елемент політичного врегулювання на Донбасі, і Київ буде готовий прийняти новий закон за умови повернення всіх сторін до виконання Мінського протоколу. Це стане можливо в разі припинення вогню, створення буферної зони, встановлення контролю за кордоном, а також «зрозумілих кроків, які б означали задній хід бойовиків у питанні про так звані вибори 2 листопада».

Підсумки засідання Ради національної безпеки і оборони «Голосу України» коментує спікер інформцентру РНБО Андрій Лисенко:

— На засіданні було ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді скасувати закон про особливий статус Донбасу. При цьому Україна залишається вірна  мінським домовленостям і закликає перейти до переговорів у Женевському форматі — на рівні міністрів закордонних справ.

Також РНБО пропонує переглянути бюджетні витрати на оборонні програми під час прийняття держбюджету на наступний рік так, щоб вони становили не менш як 3% ВВП.

Ішлося про посилення блокпостів і лінії оборони в зоні ведення бойових дій. А також про створення нових військових частин і підрозділів, про необхідність перегляду їх комплектування за рахунок бійців добровольчих батальйонів на контрактній основі. Це дасть змогу забезпечити їм повноцінний соцзахист, а також з’явиться правовий привід видати таким військовим формуванням важке озброєння.

Засідання Радбезу, яке зібрав у середу Президент України — Верховний головнокомандувач — відповідь офіційного Києва на деескалацію напруження на сході нашої країни й мілітаристські дії Росії.

У МО України на основі даних розвідки підтверджують інформацію про те, що РФ нарощує кількість своїх військових на Донбасі й уздовж нашого кордону. Росія збільшила кількість військовослужбовців у Донецькій і Луганській областях, а також уздовж державного кордону з Україною. Про це повідомив заступник міністра оборони, керівник апарату Петро Мехед. Він повідомив, що триває аналіз дій РФ і готуються відповідні рішення. Зокрема, цьому й було присвячено засідання РНБО в середу й уряду в четвер. Збройні Сили України та інші силові структури отримали вказівки про посилення заходів безпеки.

Представник оборонного відомства також зазначив, що мінські домовленості не дотримуються — тривають обстріли українських позицій. Водночас у РНБО продовжують акцентувати увагу на тому, що режим перемир’я, передбачений мінськими домовленостями, залишається в силі.

За оперативним даними групи «Інформаційний спротив», відзначається різка активізація російсько-терористичних військ, пов’язана з одержанням боєприпасів, доставлених на Донбас із так званими путінськими «гумконвоями».

Найбільш напружена ситуація на Дебальцевському і Донецькому напрямках. Складною залишається обстановка в районі донецького аеропорту.

«Завершено розгортання передових елементів прихованої системи керування російсько-терористичними військами на Донбасі. Усі роботи виконувалися винятково російськими фахівцями. Російське військове керівництво у взаємодії з підрозділами ФСБ РФ на Донбасі намагається підпорядкувати окремі місцеві бандформування єдиному командуванню. Фактично під виглядом так званої «Армії Новоросії» на окупованих територіях створено угруповання російських військ, що складається з підрозділів армії РФ і російських найманців, до якого включено окремі місцеві бандформування для другорядних і демонстраційних дій.

Сформовано єдиний центр управління ФСБ РФ на окупованій території, що складається із фахівців різних напрямів (контррозвідка, «антитерор» для боротьби із проукраїнським партизанським рухом та українськими диверсійно-розвідувальними групами, проведення інформаційно-психологічних операцій). Групі ФСБ поставлено завдання в короткий строк сформувати відповідні «спецслужби Новоросії».

Доукомплектування ударних тактичних груп російсько-терористичних військ здійснюється за рахунок «замаскованих» під місцевих бойовиків російських військовослужбовців, що прибувають із РФ. Оголошена раніше «тотальна мобілізація» в «ДНР» і «ЛНР», по суті, стала прикриттям для процесу комплектування угруповань супротивника російськими найманцями й військовослужбовцями РФ», — ідеться у зведенні «ІС».

Коли верстався номер, стало відомо, що в Донецьку почалися переговори представників ОБСЄ, України та РФ, на яких ішлося про виконання мінських домовленостей. За словами співробітниці прес-відділу моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ірини Гудими, обговорювався весь комплекс питань: відведення важкого озброєння, лінія розмежування, припинення вогню й обмін полоненими.

Водночас Генеральний секретар Організації з безпеки і співробітництву в Європі Ламберто Заньєр відвідав моніторингову місію ОБСЄ в Києві. «Обговорюється діяльність і виклики місії», — йдеться в повідомленні організації у Твіттері. Також була запланована зустріч Ламберто Заньєра з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним.

 

На знімку: жовтень ц. р. Танкісти 93-ї бригади  повертаються з бою під Донецьким аеропортом. 

 

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).