Нинішню виборчу кампанію від попередніх, зокрема 2012 року, відрізняє багато що. Насамперед зменшення кількості застосування адмінресурсу, фальсифікацій та маніпуляцій із виборами. Такі висновки можна зробити на основі проведеного Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» опитування експертів. Відбувалося воно з 29 жовтня по 3 листопада 2014 року. Загалом опитано 32 експерти.

Негативними відмінностями респонденти назвали: збереження мажоритарної складової, перебування країни у стані війни та неголосування певної частини українців. Також вибори-2014, на думку експертів, відрізняються вищим рівнем популізму та нижчою явкою виборців.

Найбільшою несподіванкою нинішніх парламентських виборів вони назвали підсумки волевиявлення. А саме: високі результати «Народного фронту» та Об’єднання «Самопоміч». А ще — друге місце Блоку Петра Порошенка та вище очікуваного результат Опозиційного блоку.

За словами аналітика фонду Юлії Ільчук, втрату позицій президентської політичної сили, якій соціологи прогнозували перше місце, експерти пояснили включенням до списку блоку кандидатів із сумнівною репутацією та висунення «дивних» мажоритарних кандидатів.

Водночас перемога «Народного фронту», за їхніми словами, пояснюється вдалою виборчою кампанією, а також акцентом на те, що наступним прем’єром стане Арсеній Яценюк.

Щодо успіху Об’єднання «Самопоміч», то головна його причина — запит на нові обличчя та позитивний імідж самого Андрія Садового.

Натомість позиціонування постаті Юлії Тимошенко зі «старими політиками», на думку експертів, стало основною причиною доволі низьких результатів голосування. Певний вплив також мав і розкол всередині партії, коли частина кадрового потенціалу осередку відійшла до «Народного фронту».

Програш «Свободи» пов’язали з появою потужних конкурентів — «Правого сектору», «Самопомочі» та Радикальної партії, а також із певним розчаруванням громадян у цій політичній силі.

Показник Опозиційного блоку експерти назвали лише відносним успіхом, адже, на їхню думку, він відображає реальну частину осіб із числа колишніх виборців Партії регіонів і проросійськи налаштованих громадян, які захотіли і змогли взяти участь у виборах.

Голова фонду Ірина Бекешкіна відзначила наявність напередодні голосування великої кількості фейкових соціологічних опитувань. За її словами, така ситуація не притаманна європейським країнам, і оскільки ми рухаємося до Європи, маємо відмовитися від такої практики. Експерт наголосила: ці опитування замовляються на користь тих чи інших політичних сил, адже, як правило, високий рейтинг політичної сили спонукає виборця підтримати її, мовляв, тоді «голос не пропаде».

«Головна функція екзит-полу — контроль за результатами волевиявлення. А відрізнити якісне опитування від неякісного дуже просто. Якщо компанія раніше нічого не проводила — це однозначно неправда», — наголосила І. Бекешкіна.