Цілий тиждень знадобився виборчій комісії у сумнозвісній ОВК №182 Херсона, щоб визначити переможця за «мажоритаркою». Після цілоденної штовханини, викликів міліції, безпідставного перенесення засідань її члени таки визнали, що перемогу отримав перший проректор Херсонського державного університету — висуванець від Блоку Петра Порошенка Олександр Співаковський. За рейтингом електоральних симпатій він випередив і колишнього голову Херсонської ОДА, представника ВО «Батьківщина» Юрія Одарченка, і екс-народного депутата, колишнього регіонала Володимира Сальдо.

Але схоже, що «срібний фіналіст» із результатом не примирився, і другий етап визначення переможця відбудеться в суді. Як заявив на прес-конференції Юрій Одарченко, перемога його опонента видається сумнівною, оскільки на закритих виборчих дільницях у колоніях та слідчому ізоляторі засуджені отримували бюлетені за своїми особистими картками. А фотографії на них були каламутними та ще й чорно-білими, які не давали змоги ідентифікувати власника. На думку пана Одарченка, за такою карткою різні люди могли проголосувати по кілька разів. Присутня на прес-конференції народний депутат України минулого скликання Олександра Кужель пішла ще далі, висловивши сумнів, що за таким документом взагалі можна було видавати бюлетені для голосування.

Та ці закиди викликали хвилю обурення в інших учасників виборчих перегонів. Зокрема, активісти херсонської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка» принагідно нагадали, що громадянськими паспортами в місцях позбавлення волі засуджені користуватися не можуть. І позбавлення їх права отримувати виборчі бюлетені за особистою карткою було б посяганням на свободу волевиявлення громадян, котрі відбувають покарання. А це вже крок до прямого порушення одразу кількох статей Конституції України та Закону «Про вибори народних депутатів України». Він має вигляд «спроби поставити під сумнів саме право ув’язнених на волевиявлення» (цитата із заяви організації).

Утім, політологи вважають відмову ув’язнених віддавати свої голоси за «колишніх» цілком логічною. На Херсонщині, як і по всій Україні, більшість місцевих жителів віддали голоси за партію «Блок Петра Порошенка». Тож немає нічого дивного, що із п’яти мажоритарних округів у регіоні у чотирьох пройшли до парламенту саме висуванці згаданої політичної сили. І спроби відшукати дрібні порушення на окремих дільницях загальний результат навряд чи змінять.

На знімку: доктор педагогічних наук, професор Олександр Співаковський переміг на виборчому окрузі №182 Херсона.