Після чергової відмови Росії купувати наші сири та викидання на вітчизняний ринок величезної кількості цієї продукції, по всій Україні стрімко впали закупівельні ціни на молоко. Але от парадокс: від «торговельної війни» між двома державами найвідчутніше постраждали постачальники сировини саме в тих регіонах, які зроду-віку не орієнтувалися на роботу з імпортерами. Так, на Херсонщині всього за місяць закупівельна вартість свіжого молока знизилася з 2,9—3 гривень за літр у січні до 2,2—2,3 гривні у лютому. Але в березні ціни продовжують падати так, що це вже може спричинити селянський бунт. 

 

Зовсім притисли

— У нас — сімейний розподіл праці. Дві мої дочки та онучка тримають по дві корови, а я вирощую та постачаю для них корми. У нас в районі жодного заводу з переробки молока немає, тому продаємо його підприємцям з сусіднього Каховського району, або ж навіть з Нікополя та Апостолового. Останнім часом вони так притискають з ціною, що за літр свіжого молока більше 1,8 гривні виручити не вдається, а то вже на збиток. А для тих односельців, хто тримає одну корову, і сам вирощує чи купує для неї корми, молоко остаточно стало невигідним, — роздумує Ілля Калинчук, член фермерського господарства «Золотий колос» у селі Качкарівці Бориславського району Херсонщини. — Ми й самі плануємо назбирати потроху грошей, і вже за наступний рік-два поставимо нову модульну ферму на півсотні корівок, але обов’язково з обладнанням для машинного доїння та зберігання молока охолодженим. Що далі, то зрозуміліше нам стає, що переробники просто не хочуть мати справу з індивідуальними селянськими господарствами на одну-дві корівки і націдженими відрами молока, яке доять вручну, а зберігають у сараї. Звісно ж, де немає зацікавленості у співробітництві, там починається тиск.

А от за партію якісного охолодженого молока у півтори-дві тонни, можна і три, і три з половиною гривні за літр виручити, незважаючи на всі ринкові примхи.

На цю перспективу й орієнтуємося: аби заробляти добрі гроші і менше залежати від ринкової кон’юнктури, треба спочатку їх вкласти, і так само добре попрацювати.

Або домовимося, або корови під ніж підуть

На жаль, чимало вкрай зубожілих селян Херсонщини нині просто неспроможні ані згромадити кошти на свою міні-ферму з сучасними технологіями доїння, ані чекати, коли ж знову підніметься закупівельна ціна на молоко. І на їхні настрої місцева влада вимушена зважати, тим паче напередодні парламентських виборів. На переробників так чи інакше тиснутимуть, оскільки вони теж не від того, аби перекинути вантаж своїх проблем на плечі постачальника сировини, і продовжувати знімати свою «пінку» з проблемного бізнесу.

— Моніторинг ринку показує, що закупівельні ціни на свіже молоко в регіоні впали в середньому на 14 відсотків, а продукція подешевшала на 9—10. До того ж багато підприємств роздрібної торгівлі, надто — великих торговельних мереж, взагалі не знизили вартість масла, сметани, пастеризованого молока — мабуть, не хочуть поступатися прибутками. Тому збиратимемо комерсантів та постачальників, і спільно обговорювати, як досягти розумного компромісу. Паралельно попросимо контролюючі служби та Антимонопольний комітет організувати перевірки, як адміністрація магазинів згадує про граничні межі рентабельності продовольчої продукції, — прозоро натякає заступник начальника Головного управління з питань агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації Надія Ланкіна.

Як показує досвід минулих років, падіння цін на молоко та м’ясо великої рогатої худоби, або ж різкий стрибок цін на корми для Херсонщини означає одне — масове вирізування поголів’я. Але далі пускати рогатих годувальниць під ніж м’ясника вже нікуди. Починаючи з 1990 року, воно і так зменшилося з 272 до 78 тисяч голів, причому більшість з них утримуються саме в індивідуальних селянських господарствах. Якщо влада, постачальники сировини та її переробники найближчим часом між собою не домовляться, одноосібники просто «скинуть» своїх корівок на м’ясокомбінати, городянам вже точно доведеться перейти навіть не на молочні сурогати, а на сметану й сир цілковито з пальмової олії, емульгаторів та ароматизаторів!

 

Херсонська область.