Коаліціада у новій Верховній Раді нагадує генеральну репетицію нової вистави у театрі, тільки політичному: із лібрето, режисером, диригентом, артистами — солістами і кордебалетом, оркестром, закулісними чварами і завмерлими в очікуванні грандіозного дійства глядачами. 
Перемовини та домовленості щодо майбутньої парламентської коаліції відбуваються за зачиненими дверима без участі преси. З учасників цих зібрань доводиться щось витягувати по слову, і все ж певна картина вимальовується. І вже лунають перші імена, кому дістануться провідні сольні ролі, чи то пак — посади.
Ролі та крісла
Крісло Прем’єр-міністра, ймовірно, збережеться за лідером «Народного фронту» Арсенієм Яценюком. За словами члена політради «Народного фронту» В’ячеслава Кириленка, механізм формування нового уряду буде такий: кандидат на посаду Прем’єр-міністра вносить кандидатури на обговорення як парламентської коаліції, так і громадськості.
Наразі у ЗМІ лунає безліч реприз від «поінформованих джерел»: скажімо, що Олександра Турчинова можуть знову обрати Головою Верховної Ради (хоча серед реальних претендентів на це крісло є і Володимир Гройсман, а Турчинову пророчать ще й крісло глави РНБО). Юлії Тимошенко начебто пропонують посаду міністра закордонних справ, Андрію Садовому — першого віце-прем’єра. Хоча депутат від «Батьківщини» Іван Крулько заявив в ефірі одного з телеканалів, що «Батьківщина» хоч і буде в коаліції демократичних сил, але не претендуватиме на міністерські портфелі.
Дійові особи та виконавці
Перемовини про створення коаліції тривають за участю всіх політичних сил, окрім Опозиційного блоку: задіяно Блок Петра Порошенка, «Народний фронт», «Самопоміч» (хоча в об’єднанні вже заявили, що партія «Воля» утворить у новому парламенті власну депутатську групу), «Батьківщина». З вівторка до коаліціади приєдналася і Радикальна партія Олега Ляшка. Він сам це підтвердив на сторінці у Фейсбуці.
«Радикальна партія долучається до розробки Коаліційної угоди заради єдності демократичних сил і якнайшвидшого подолання економічної кризи в Україні,
— заявив Ляшко. — Ми не боїмося брати на себе відповідальність і готові захищати інтереси українського народу. Вже у наступний четвер під час чергового етапу обговорення Коаліційної угоди у процесі візьмуть участь троє представників нашої політичної сили: Олег Ляшко, Валерій Вощевський і Андрій Лозовий. На нашу думку, до коаліції повинні увійти Блок Петра Порошенка, «Народний фронт», «Самопоміч», Радикальна партія і «Батьківщина». Участь прокремлівського Опозиційного блоку в коаліції для нас є неприпустимою». Головний радикал окреслив принципові позиції у Коаліційній угоді, на яких наполягатиме його партія: невизнання самопроголошених територіальних утворень на сході України, підтримка національного виробника та технологічна модернізація економіки, залучення інвестицій та створення робочих місць — податкові стимули, пільгові кредити, державні закупівлі, системна реформа державного управління, соціальна орієнтація економіки, заборона продажу землі сільськогосподарського призначення, відкриті списки на пропорційній основі тощо.
У новому парламенті керівними органами коаліції будуть «збори коаліції» — тобто всіх депутатів, які до неї увійдуть, а також «рада коаліції», до якої увійдуть по три представники від кожної фракції. При прийнятті рішення кожна фракція у раді коаліції матиме лише один голос — як пояснив В’ячеслав Кириленко, ради того, щоб не виносити «сміття з хати», тобто розбіжності всередині фракції. До коаліції зможуть приєднатися і депутати-самовисуванці, однак для тих, хто голосував за горезвісні закони 16 січня, двері зачинено. Утім, на якому проекті Коаліційної угоди зупиняться її підписанти -невідомо. Поки що кожен наполягає на своєму.
Проте політичні експерти сходяться на думці, що в новому парламенті Коаліційну угоду підпишуть вже в перші дні його роботи. Ніхто не сумнівається в тому, що роль режисера і головного диригента у політичному театрі виконуватиме Президент. Однак експерти по-різному оцінюють роль в утворенні коаліції Арсенія Яценюка. Його змагання за лідерство з Президентом Петром Порошенком — Яценюк номінально переможець парламентських перегонів, а в Порошенка з урахуванням депутатів-мажоритарників буде найбільша фракція — доливає масла у вогонь. Яку роль буде визначено Яценюку — соліста чи «підтанцівки», тобто ситуативного союзника — покаже час і розвиток подій. Політолог Володимир Фесенко вважає, що лідер «Народного фронту» може стати основним союзником для Президента, однак уже помітно, що «Народний фронт» не хоче визнавати статус «молодшого партнера». На думку аналітика Володимира Цибулька, незважаючи на перемогу за партійними списками, «Народний фронт» може опинитися за бортом коаліційного ядра. «Ситуація полягає в тому, що у Порошенка в кілька разів більше мажоритарників. Майже 70 чоловік. У «Народного фронту» — 15. Самовисуванці, вільні агенти утворюватимуть коаліцію швидше з БПП, ніж з Яценюком. Якщо у Порошенка буде змога разом з «Батьківщиною», «Самопоміччю» і мажоритарниками мати 226 голосів, то якраз 80 голосів «Народного фронту» згодяться для утворення конституційної більшості у 300 голосів. Це буде відбуватися повністю за правилами Президента», — пояснив В. Цибулько у коментарі УНН.
Друга дія — бюджет
За Конституцією на утворення парламентської коаліції відводиться 30 днів, інакше Президент отримає право знову розпустити парламент і призначити дострокові вибори. Однак часу на роздуми обмаль: до нового року депутати мають затвердити основний економічний закон, за яким житиме увесь наступний рік країна — Державний бюджет на 2015 рік.
Загалом новому парламенту та коаліції доведеться ухвалювати дуже багато відповідальних і непопулярних рішень. 
Це визнав в ефірі Першого національного каналу кандидат у народні депутати від партії «Народний фронт», журналіст Сергій Висоцький. «Майбутній парламент очікують дуже непрості рішення, — сказав Висоцький. — У нас є жорсткі умови від МВФ. Для того, щоб ці жорсткі непопулярні рішення були сприйняті суспільством, необхідна довіра до влади. Як показали вибори, таку довіру мають Президент Петро Порошенко і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк». Водночас він підтримав ідею відмови від квотних принципів при формуванні нового уряду парламентською коаліцією: «Ми проти квотних принципів, ми за професійний Кабінет Міністрів, інший уряд не впорається з викликами, які нас чекають». 
Кордебалет
Вимальовуються і образи майбутньої опозиції у новому парламенті. Однак питання, наскільки вона буде «зубастою». У Верховній Раді восьмого скликання продовжить свою роботу депутатська група «Економічний розвиток» — повідомив журналістам співголова групи у нинішньому парламенті Віталій Хомутиннік. До нового складу парламенту пройшли 15 представників групи (із 42). Утім, за словами Хомутинніка, депутатська група в новому парламенті «підтримуватиме Президента і Прем’єр-міністра в проведенні економічних і соціальних реформ, а також у мирному врегулюванні конфлікту». Сам Хомутиннік проходить до парламенту за одномандатним виборчим округом №171 Харківської області. Більшість членів депутатської групи у минулому парламенті, в т. ч. і Віталій Хомутиннік, входили до складу фракції Партії регіонів.
Водночас експерти не виключають, що Опозиційний блок намагатиметься знайти в ДГ «Економічний розвиток» політичного партнера, щоб посилити свій вплив у парламенті. Таку думку висловив директор політико-правових програм Центру імені Разумкова Юрій Якименко. За його словами, «Економічний розвиток» буде створено як «лобістська, безідеологічна група, яка повинна виконувати певну політичну функцію». Опозиційний блок, вочевидь, буде єдиною проросійською політичною силою у новій Раді, й співпрацюватиме з «Економічним розвитком», вважає експерт.
Тим часом...
Партія «Батьківщина» вимагає негайно скликати позачергове засідання чинної Верховної Ради для скасування законів про особливий порядок місцевого самоврядування на окупованій бойовиками території Донбасу та їх амністію. Про це йдеться в заяві партії, оприлюдненій у середу. Із заявою скликати позачергове засідання парламенту у зв’язку із загостренням ситуації на сході України виступив і лідер Радикальної партії Олег Ляшко.