У столицю таки прийшла епідемія грипу. Про це після вихідних повідомило багато інтернет-видань. Мовляв, епідеміологічний поріг перейдено і перевищує 2%. За останній тиждень у Києві занедужало близько тридцяти тисяч осіб, більшість із яких — діти. Тому не виключено, що в школах можуть увести карантин.

 

Симптоми хвороби: висока температура, головні болі й при цьому часто відсутність кашлю та нежитю. А за словами завлабораторії респіраторних інфекцій Інституту епідеміології й інфекційних захворювань ім. Громашевського Алли Мироненко, цей грип небезпечний ускладненнями у вигляді бронхіту, пневмонії й загостренням хронічних недуг, передає ІА «Медичні новини».

Схоже, що недуга вражає нас циклічно: вже багато хто перехворів й пішов по другому колу. Але при цьому в багатьох випадках у листках непрацездатності киян значиться діагноз «ГРВІ». Можливо, це робиться, щоб не псувати картину «сезонних загострень захворювань»?

Коментуючи «Голосу України» епідситуацію, інфекціоніст-імунолог Наталя Винник пояснює діагноз «ГРВІ», що ставиться найчастіше, так:

— Ми справді спостерігаємо в столиці зростання гострих респіраторних вірусних інфекцій. Однак щоб поставити діагноз «грип», необхідно підтвердити його лабораторно, тобто здати відповідні аналізи. Якщо такого підтвердження нема, то на підставі клінічної картини захворювання лікар може лише припустити грип.

У свою чергу завідувач Центру грипу та ГРВІ Андрій Александрин стверджує: половина всіх підозр на грип є хворобою ГРВІ.

— Це — гостра респіраторна вірусна інфекція. Її дуже складно відрізнити від грипу й можна виділити лише вірусологічним методом. У цього захворювання симптоми, як при грипі: температура, лихоманка, болі в м’язах тощо. Тобто відрізнити можна тільки за допомогою лабораторних аналізів. Але, звичайно, кожен випадок відправити на вірусологію (грип це або парагрип) неможливо — дуже дорого. Такий аналіз коштує близько 200 гривень, — зазначив медик.

Так чи інакше, люди в білих халатах радять поберегти себе в ці дні:  частіше мити руки, провітрювати приміщення, гуляти на свіжому повітрі. Перед виходом з дому змазувати слизову носа оксолиновою маззю. І ще раз нагадують: вакцинація — краща профілактика.

Особливу увагу варто приділити дітям. Малюки до п’яти років перебувають у групі ризику, вони важко переносять вірусні інфекції. Наталя Винник рекомендує батькам «не вестися» на телевізійну рекламу противірусних препаратів і імуностимуляторів. Мовляв, нинішні віруси грипу та ГРВІ не мають чутливості до багатьох з них. Якщо вже дитина занедужала, слід давати їй більше рідини, не змушувати їсти, поки організм бореться з вірусом, і не збивати температуру нижче 38 градусів. І в жодному разі не лікувати малюків аспірином. А ще постійно провітрювати приміщення та робити вологе прибирання. А головне — дотримуватися порад дільничного педіатра.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.