В Оренбурзі, Орську, селищах Краснохолм та Акбулак триває 36-те обласне свято української культури «Шевченківський березень-2012», присвячене 198-й річниці від дня народження Кобзаря.

Його започаткував в Орську видатний оренбурзький вчений-шевченкознавець Леонід Большаков, який протягом усього життя збирав відомості про заслання Кобзаря, написав більше 20 книг про нього, систематизував зібрані матеріали в «Шевченківській енциклопедії».

Цього разу організаторами заходу стали обласне українське культурно-просвітницьке товариство ім. Т. Г. Шевченка і міністерство культури, громадських та зовнішніх зв’язків Оренбурзької області. Відкриття фестивалю відбулося в міській бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка. Святкові заходи пройшли і в музеї історії м. Оренбурга.

Протягом місяця у населених пунктах з компактним проживанням українців пройдуть концерти самодіяльних творчих колективів, літературні читання та конкурси. У ці ж дні проводиться відбір національних творчих колективів для виступів на заключному гала-концерті, який відбудеться 31 березня.

Фото автора.

У Музеї української народної архітектури і побуту.