Минулого тижня Голова Верховної Ради Володимир Литвин перебував з п’ятиденним офіційним візитом в Японії. Він мав низку зустрічей з керівниками держави, бізнесменами, представниками громадських організацій та іншими.

Спільно опікуватись ядерною безпекою
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин пропонує створити міжпарламентську україно-японську групу, яка б опікувалася проблемою розвитку ядерної енергетики та зміцненням безпеки у цій сфері.
Під час зустрічей зі спікером Палати представників Парламенту Японії Такахіо Йокоміті та з Головою Палати радників Парламенту Японії Кендзі Хірата у четвер у Токіо В. Литвин висловив думку, що така група могла б працювати над розробкою відповідного законодавчого поля, що дало б змогу урядам наших країн комплексно вирішувати всі питання подолання наслідків аварій на АЕС в економічному та гуманітарно-культурному аспектах.
Голова Верховної Ради також висловив сподівання, що нинішній візит української парламентської делегації прискорить підписання Угоди між урядом Японії та урядом України про співробітництво у сфері поліпшення післяаварійного реагування на надзвичайні ситуації на атомних електростанціях.
У цьому контексті він нагадав, що 26 січня ц. р., у символічний для обох країн день, коли відзначалася 20-та річниця встановлення дипломатичних відносин між Україною та Японією, в Києві відбувся перший раунд переговорів з узгодження тексту проекту цієї Угоди.
Нині, сказав В. Литвин, опрацьовується можливість підписання цього важливого документа під час візиту до Японії міністра надзвичайних ситуацій України В. Балоги 18—19 квітня ц. р. для участі в роботі 45-ї щорічної конференції «Японського атомного промислового форуму», присвяченої аварії на АЕС «Фукусіма-1».
Він підкреслив, що важливими кроками на шляху подальшого поглиблення співпраці в цьому напрямі стали візити спікера Палати представників парламенту Японії Т. Йокоміті у вересні минулого року та парламентської делегації на чолі з Головою виконавчої Ради Комітету з питань правил та регламенту Палати представників Парламенту Японії Т. Кодайрою у жовтні минулого року, в рамках яких японські парламентарії відвідали також Чорнобильську АЕС. 
В. Литвин також висловив глибокі співчуття і слова підтримки всім потерпілим внаслідок Великого східнояпонського землетрусу, цунамі та аварії на атомній електростанції «Фукусіма-1».
Голова Верховної Ради висловився за необхідність поєднання зусиль наших країн на міжнародній арені, зазначивши, що Україна і Японія могли б виступати зі спільними ініціативами щодо посилення ядерної безпеки у світі.
Стратегічні напрями економічного співробітництва
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин наголосив на важливості подальшого всебічного розвитку політичного діалогу між Україною та Японією.
Під час зустрічей зі спікером Палати представників Парламенту Японії Такахіо Йокоміті та з Головою Палати радників Парламенту Японії Кендзі Хірата у четвер у Токіо В. Литвин зазначив, що в Україні надають особливого значення розвитку відносин з Японією. За його словами, свідченням цього, зокрема, стало підписання Президентом України В. Януковичем та Прем’єр-міністром Японії Н. Каном Спільної заяви щодо україно-японського глобального партнерства в ході офіційного візиту Президента України до Японії у січні 2011 р. Нині, на переконання В. Литвина, потрібно наповнити цей документ «практичним змістом».
Голова Верховної Ради висловив вдячність Японії за постійну підтримку нашої країни на шляху демократичних та соціально-економічних перетворень, у справі ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, у наданні технічної і грантової допомоги на розвиток української культури, освіти, охорони здоров’я, інших важливих для українського суспільства напрямів розвитку нашої держави.
Своєю чергою, спікер Палати представників Парламенту Японії наголосив на важливості подальшого розвитку співпраці у питаннях, пов’язаних з ліквідацією наслідків катастроф на АЕС, рекультивацією постраждалих територій, охороною здоров’я населення. Український досвід, наголосив він, має велике значення для Японії.
В. Литвин наголосив, що в Україні очікують на перший в історії двосторонніх відносин візит Прем’єр-міністра Японії та проведення у Києві Третього засідання Комітету зі співробітництва на рівні міністрів закордонних справ обох країн.
Він також висловився за необхідність підписання двосторонньої угоди про лібералізацію, сприяння та захист інвестицій, що, на його думку, дозволить значно активізувати економічні взаємини.
В. Литвин зазначив, що за умов високої залежності України від імпортних поставок енергоносіїв, потреби модернізації та підвищення енергоефективності української промисловості та комунального сектору, використання сучасних японських енергозберігаючих технологій та альтернативних джерел енергії сприяло б вирішенню надзвичайно актуального для України питання — досягнення енергетичної безпеки.
У цьому контексті, сказав він, співпраця з Японією у рамках Кіотського протоколу за «схемою зелених інвестицій» та проектами «спільного впровадження» є одним із стратегічних напрямів двосторонньої економічної співпраці.
Ще одним перспективним напрямом співпраці керівник українського парламенту назвав співробітництво в аграрному секторі й висловився за необхідність підписання Меморандуму про обмін технологіями і співробітництво у сфері сільського господарства між профільними відомствами наших країн.
Спікер Палати представників зазначив, що японські компанії зацікавлені в розвитку бізнесу з українськими партнерами, і висловив сподівання на розширення обсягу японських інвестицій в економіку України.
Поглиблювати двосторонній діалог
Активізація міжпарламентської складової україно-японських відносин сприятиме поглибленню двостороннього політичного діалогу та стимулюватиме розвиток міждержавних взаємин.
На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічей зі спікером Палати представників Парламенту Японії Такахіо Йокоміті та з Головою Палати радників Парламенту Японії Кендзі Хірата у Токіо.
У цьому контексті В. Литвин констатував, що останнім часом співпраця на рівні керівництва обох парламентів суттєво активізувалася.
Він повідомив, що у Верховній Раді України діє депутатська група з міжпарламентських зв’язків з Японію, до складу якої входить 61 депутат. З березня 1995 р. у Парламенті Японії діє парламентська Асоціація дружби «Японія-Україна».
В. Литвин висловив переконання, що нинішній візит української парламентської делегації надасть додаткового імпульсу розвитку плідного міжпарламентського співробітництва, подякувавши японській стороні за його змістовність. 
Візовий режим
Україна зацікавлена у лібералізації візового режиму з Японією для українських громадян. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з Головою Палати радників Парламенту Японії Кендзі Хірата у Токіо.
Він нагадав, що у 2005 році Україна в односторонньому порядку запровадила безвізовий режим в’їзду для усіх категорій японських громадян в Україну на термін до трьох місяців. Тому, за словами керівника українського парламенту, прийняття урядом Японії рішення про скасування японською стороною візового режиму для власників дипломатичних паспортів України віталося б як перший крок на шляху подальшої лібералізації візового режиму між нашими країнами.
У цьому контексті В. Литвин також висловився за необхідність запровадження прямого авіасполучення між Україною та Японією.
Голова Верховної Ради України запросив Голову Палати радників відвідати нашу країну з офіційним візитом.
Зовнішні пріоритети
Володимир Литвин зазначив, що Україна розглядає розвиток відносин з Японією як один із своїх головних зовнішньополітичних та зовнішньоекономічних пріоритетів. Під час зустрічі з Прем’єр-міністром Японії Йосіхіко Нода у п’ятницю в Токіо В. Литвин наголосив на необхідності підтримання й надалі політичного діалогу на найвищому та високому рівнях між нашими країнами.
В. Литвин зазначив, що в Україні очікують на візит Й. Нода, адже він став би першим візитом в історії двосторонніх відносин. Він також висловив сподівання, що протягом цього року, коли наші країни відзначають 20-ту річницю встановлення дипломатичних відносин, будуть створені всі необхідні передумови для візиту до України глави зовнішньополітичного відомства Японії, який не відвідував нашу країну з візитом майже чотири роки.
Сучасні тенденції нашого внутрішнього розвитку
Дієздатне громадянське суспільство має стати найважливішим інститутом майбутньої України. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, виступаючи з доповіддю «Сучасні тенденції внутрішнього розвитку України» у п’ятницю на ленчі від імені керівництва Ради з міжнародних відносин Японії.
В. Литвин окреслив картину сучасного життя України та висловив своє бачення її проблем і перспектив, які могли б зацікавити японських політиків, бізнесменів, інвесторів та вчених.
«Сьогодні українське суспільство стоїть на межі, яку належить переступити, підвівшись на повний зріст і продовжити рух з високо піднятою головою, — сказав керівник парламенту. — Для цього нам, як державі та суспільству, належить розв’язати, на мій погляд, принаймні три важливі проблеми».
Насамперед, наголосив він, необхідно забезпечити не тільки ухвалення нового масиву законодавчих актів, а й забезпечити їх неухильне виконання. За 20 років незалежної доби, повідомив В. Литвин, масив нового законодавства зріс до 4500 законів. «Для нас сьогодні є проблемою правозастосування законодавства, оскільки нехтування цим призводить до таких вкрай небезпечних явищ, як корупція і зловживання владою», — зазначив керівник парламенту.
Окрім цього, зауважив він, вітчизняні закони «європейських стандартів і якості» вступають у конфлікт із залишками чинного законодавства радянської доби. В цьому контексті Голова Верховної Ради особливо наголосив на важливості реформування судової системи відповідно до світових стандартів.
Другим ключовим напрямом роботи В. Литвин назвав забезпечення прозорості політичних та економічних процесів, зокрема забезпечення економічної свободи, і боротьбу з корупцією як в економічній, так і в політичній сфері, створення привабливого інвестиційного клімату. Все це, зазначив він, потребує підвищення рівня політичної культури.
Третьою ключовою проблемою, важливою для успішного зростання України як держави і суспільства, В. Литвин назвав потребу формування дієздатного громадянського суспільства в країні.
«Формально показники начебто говорять про те, що громадянське суспільство в Україні існує», — сказав він, повідомивши, що в нашій країні зареєстровано близько 200 політичних партій та десятки тисяч інших громадських об’єднань. Водночас, зазначив В. Литвин, вплив громадянського суспільства обмежений, і воно не визначає суспільні процеси.
В. Литвин підкреслив важливість забезпечення постійного політичного діалогу, для чого, на його переконання, потрібна «прийнятна виборча система, яка сприйматиметься суспільством».
Не менш важлива тема — якість води
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у п’ятницю в Токіо у рамках офіційного візиту до Японії зустрівся з Кронпринцом Японії Нарухіто.
В інтерв’ю журналістам В. Литвин повідомив, що під час зустрічі було обговорено перспективи співпраці між нашими державами у питаннях забезпечення ядерної безпеки та подолання наслідків аварії на АЕС «Фукусіма-1» з урахуванням досвіду України.
У цьому контексті сторони також обговорили проблему забезпечення безпеки харчових продуктів, охорони здоров’я населення, яке проживає на територіях, що постраждали внаслідок радіоактивного забруднення.
Окремою темою, за словами керівника парламенту, стало питання забезпечення якості води. В. Литвин розповів Кронпринцу, який «опікується питаннями якості води у планетарному масштабі по лінії ООН», про відповідний науковий доробок інститутів НАН України.
Вагому роль відіграватиме група дружби «Японія-Україна»
Асоціація дружби «Японія-Україна» відіграє вагому роль у процесі поглиблення всебічного співробітництва між Україною і Японією.
Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з членами японської парламентської Асоціації дружби «Японія-Україна» на чолі з її Головою Ейсуке Морі.
В. Литвин зазначив, що Асоціація, створена у березні 1995 р., зробила значний внесок у розвиток двосторонніх взаємин. В Україні високо оцінюють особистий внесок пана Морі та значні зусилля японських парламентаріїв, спрямовані на налагодження та посилення взаємодії між нашими країнами.
Звертаючись до членів Асоціації, В. Литвин заявив, що у японців є «46 мільйонів друзів в особі українського народу — відданих і надійних». «Ми вважаємо своїм моральним обов’язком і людським покликанням у ці дні побувати в регіонах, які постраждали від трагічних подій минулого року, і побувати на Фукусімі», — сказав він. 
Зазначивши, що в України та Японії склалися добрі міжпарламентські контакти, В. Литвин висловився за необхідність розвитку контактів по лінії урядів наших країн. У цьому контексті він зазначив, що в Україні очікують на візит Прем’єр-міністра Японії Йосіхіко Нода. Українська Сторона, зазначив він, розраховує на підписання ближчим часом Угоди між урядом Японії і урядом України про співробітництво у сфері поліпшення післяаварійного реагування на надзвичайні ситуації на атомних електростанціях.
Вшанували пам’ять загиблих
Голова Верховної Ради і члени української парламентської делегації взяли участь у церемонії вшанування пам’яті загиблих під час Великого східнояпонського землетрусу у зв’язку з річницею трагедії в Наторі.
«Ми вважаємо своїм обов’язком бути сьогодні разом з вами, щоб ви відчули нашу підтримку, щоб разом вшанувати пам’ять ваших рідних і близьких, життя яких забрала стихія», — сказав В. Литвин, спілкуючись з переселенцями із зони катастрофи. Україна розташована далеко від Японії, зазначив він, але у дні трагедії «наші серця були разом з вами», і Україна однією з перших надала допомогу японському народові.
Керівник парламенту нагадав, що наша країна отримала допомогу від Японії після аварії на Чорнобильській АЕС. В. Литвин наголосив на готовності України і надалі надавати всю необхідну допомогу японській стороні.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Спікер Палати представників Парламенту Японії Т. Йокоміті.
Зустріч членів української делегації з Головою Палати радників Парламенту Японії К. Хірата (в центрі). 
Зустріч з Кронпринцом Японії Нарухіто.
Прем’єр-міністр Японії Йосіхіко Нода.
Мешканці тимчасового житла району Мітадзоно № 2.
Легендарний пес на ім’я Куро, якого вертолітники врятували з даху будинку, що плавав, за тиждень після цунамі.