Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у неділю в Астані зустрівся з представниками Парламенту (Мажилісу) Казахстану під час повернення з Японії.
У зустрічі взяли участь заступник Голови Мажилісу Республіки Казахстан Сергій Дьяченко, Голова Комітету Мажилісу Республіки Казахстан із закордонних справ, питань безпеки та оборони Маулєн Ашимбаєв, члени депутатської групи Мажилісу Республіки Казахстан із зв’язків з Україною Серікжан Канаєв і Куралай Каракенов.
В. Литвин наголосив на важливості активізації міжпарламентської складової двосторонніх взаємин на всіх рівнях — від голів парламентів до груп дружби, оскільки взаємини між законодавчими органами наших держав поки що не відповідають рівню україно-казахстанського політичного діалогу та економічної співпраці, показники якої вийшли на докризовий рівень.
Керівник українського парламенту висловив занепокоєння у зв’язку з погіршенням правового статусу українців, які перебувають на території Казахстану. У цьому контексті Володимир Литвин висловився за необхідність прискорити переговорний процес щодо укладання нової угоди про спрощений порядок набуття і припинення громадянства між нашими країнами.
В. Литвин також звернувся до казахстанської сторони з пропозицією прискорити ратифікацію Протоколу до міждержавної Угоди про взаємні поїздки громадян, який було підписано міністрами закордонних справ наших країн 7 квітня 2010 року.