На Волині з робочою поїздкою перебував Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк.

Камінь-Каширський район — один із найлісистіших в області: 47 відсотків його території — це бори та діброви. Не випадково лісова та деревообробна галузі є визначальними для цього регіону. Водночас місцеве населення значну частку прибутків отримує від збирання грибів і чорниць. За приблизними підрахунками, лише від реалізації цих ягід торік жителі поліських районів Волині поповнили домашні скарбнички майже на 150 мільйонів гривень. Проте, рубаючи деревину, лісозаготівельники позбавляють чорничники необхідного затінку і ягідники гинуть. Щоб їх плантації відродилися, навіть за сприятливих умов потрібні десятиріччя. Для місцевості, де майже немає ні сільськогосподарських, ні промислових підприємств, це майже катастрофа. Не випадково в селі Боровне, де Адам Мартинюк вручив тридцятьом жінкам посвідчення про присвоєння їм звання матері-героїні, одна з нагороджених порушила питання стосовно масової вирубки дерев на чорничниках. Високий гість із Києва, вислухавши її, зауважив, що лісове господарство є головною бюджетонаповнюючою галуззю району, тож повністю припинити вирубки не можна, однак пообіцяв розібратися в ситуації і, за можливості, допомогти. Принагідно Адам Мартинюк пригадав, що і сам в дитинстві збирав цілющі чорниці і навіть купив за них свій перший фотоапарат.

Село Раків Ліс — одне з найбільших в області. Тут проживають понад три тисячі осіб. Ще одну приємну першість має воно в Камінь-Каширському районі. Торік у Раковому Лісі народилася аж 71 дитина, ще 14 з’явилися на світ у січні-лютому. Що ж до вручень посвідчень матерям-героїням, а їх того дня було 21, то відбулося воно в чудовому приміщенні місцевої загальноосвітньої школи І—ІІІ ступенів, яка за оснащеністю кабінетів, рівнем підготовки учнів є однією з найкращих в області, що не міг не відзначити і Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Розташоване в поліській глибинці село Карасин, як і сусідня Стобихівка, славиться своїми багатодітними родинами. Тож напередодні жіночого свята Адам Мартинюк мав нагоду вручити посвідчення матері-героїні аж 32 мешканкам Карасина і дев’ятьом — Стобихівки. До речі, Марія Мороз із Стобихівки отримала цю високу відзнаку, народивши і виховавши шістнадцятеро дітей! Зауважимо: минулого року тут народилися 43, в Карасині — 35 малюків. Тож славна когорта матерів-героїнь поповнюватиметься й надалі

Попри всю врочистість моменту, місцеві жителі не могли не згадати і проблем, які турбують їх. Це, зокрема, низькі закупівельні ціни на молоко: 1 гривня 80 копійок за літр. Схвально присутні в будинку культури сприйняли повідомлення, що уряд розглядає можливість надання доплат за продану продукцію. 

Село Пнівне — одне з найбільших у районі. У ньому збереглося і непогано працює сільгосппідприємство. Славиться Пнівне і своїми багатодітними родинами. За рівнем народжуваності торік — 58 дітей — воно поступилося лише Раковому Лісу, хоча має майже в півтора рази менше населення. 

Перебуваючи на своїй малій Батьківщині, Перший заступник Голови Верховної Ради не міг не прийти на врочисті збори в Любешівський районний будинок культури. Вітаючи присутніх зі святом 8 Березня, Адам Іванович побажав жінкам залишатися такими ж мудрими, красивими, привабливими, доброзичливими, якими вони є сьогодні.

 

Волинська область.

Фото автора.

Хлібом-сіллю зустрічали Адама Мартинюка в селі Боровне.