У Комітеті Верховної Ради з питань місцевого самоврядування відбулося обговорення проекту закону «Про об’єднання територіальних громад».

«20 років державності, а ми й досі обговорюємо питання, як конституційно передати владу на місця. Все маємо, все знаємо й уміємо, але не робимо. За цей час, на жаль, посилилася лише централізація влади. Навіть більше, ніж це було за радянських часів», — зауважив, відкриваючи засідання, голова Комітету з питань місцевого самоврядування Олександр Омельченко. 
Власне, учасники круглого столу хоч і висловилися за підтримку урядового проекту, проте зауважили, що він потребує суттєвого доопрацювання.
За словами голови Вінницької обласної ради Сергія Татусяка, цей закон має врегулювати всі процедури об’єднання, чітко розкрити участь державних органів у цьому процесі, в тому числі й фінансову підтримку. 
Під час засідання було презентовано також проект експертних висновків Ради Європи, які, за словами заступника голови офісу РЄ Ольги Фрайштетер, базуються на Європейській хартії місцевого самоврядування. На думку експертів, законопроект містить положення, які можуть підірвати передбачувану реформу. Це, зокрема, неврегульованість часових рамок для її впровадження та недостатньо чіткий механізм державної фінансової підтримки злиття громад. Та навіть попри численні зауваження до законопроекту, учасники засідання переконані: документ не варто відправляти на доопрацювання. Доцільніше утворити робочу групу, яка й підготує його до розгляду в парламенті.
Голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олександр Омельченко, народний депутат Василь Демчишен.