Минулого тижня Президент Віктор Янукович окреслив стратегічні напрями майбутніх соціальних реформ. «Нам потрібно відновити основоположний принцип соціальної справедливості, максимально скасувавши пільги для тих, хто цього не потребує та підвищивши ефективність соціальної політики», — сказав він минулої середи під час розширеного засідання Кабміну. На думку глави держави, домогтися цього можна внаслідок переходу від безсистемних виплат до адресної допомоги конкретним людям та сім’ям. А оскільки зазначена стратегія — це все-таки питання майбутнього, то Президент доручив уряду вже сьогодні здійснити в цьому напрямі низку конкретних кроків. Приміром, провести поетапний перерахунок пенсії деяким категоріям громадян, чий розмір пенсії менший за прожитковий мінімум. За словами В. Януковича, нині пенсії, менші від розміру прожиткового мінімуму (за даними Мінсоцполітики фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах січня 2012 року для осіб, які втратили працездатність, становив 870 гривень), отримують чотири мільйони пенсіонерів. «Причина в тому, що розмір пенсії в першу чергу залежить від року виходу на пенсію, а не від трудового стажу чи заробітної плати», — зазначив він та навів приклад, що пенсії військовослужбовців, які залишили службу п’ять років тому, в 1,5—2 рази менші, ніж у тих, хто залишає службу нині.
Ще одне доручення Президента стосується поетапного збільшення до визначеного законом рівня розміру допомоги малозабезпеченим сім’ям з дітьми. Зокрема, з липня 2012 року інваліди та пенсіонери, які проживають у малозабезпечених сім’ях, мають додатково отримати по 168 гривень, а діти з малозабезпечених родин — додатково по 260 гривень.
А от трохи заможніші родини вже з травня 2012 року зможуть скористатися державною програмою кредитування житлового будівництва. «Вартість кредитів для людей становитиме не більш як 2—3 відсотки, а решту банкам компенсує держава», — принаймні пообіцяв Президент. 
Ну й, нарешті, не забув він і про таку «хітову» тему, як повернення громадянам вкладів у колишньому Ощадбанку СРСР. Нагадавши, що уряд Тимошенко зупинив програму повернення заощаджень вкладникам Ощадбанку, внаслідок чого понад шість мільйонів громадян так і не змогли отримати обіцяної компенсації у 1000 гривень, він зазначив, що, починаючи з 
1 червня і до кінця 2012 року цю частину боргу буде повернуто. Особисту відповідальність за виконання цього завдання нестимуть Прем’єр-міністр, віце-прем’єр із соціальних питань та голова Нацбанку. 
Глава держави в інтерв’ю для недільної програми «ТСН-тиждень» запевнив, що втілення в життя проголошених ним соціальних ініціатив аж ніяк не є популізмом. «Економічне зростання, яке було два роки поспіль: 2010 рік — 4,2 відсотка, минулий рік — 5,3 відсотка, створило фундамент, на якому нині фактично базується ця соціальна програма», — сказав В. Янукович. 
Ці само тези під час учорашнього брифінгу підтвердила й перший заступник глави адміністрації Президента Ірина Акімова. За її словами, те, що впродовж останніх двох років спостерігається зростання прожиткового мінімуму, мінімальних заробітних плат, пенсій, посадових окладів першого тарифного розряду — не вигадка, бо ці плани вже закладено в бюджет. А з метою відновлення соціальної справедливості планується перейти до адресного принципу надання допомоги.