Авторитетно. Зі Статуту Збройних Сил України:

 «...за командою «СТРУНКО» ...груди підняти, а все тіло трохи подати вперед; живіт втягти; плечі розвернути...»
Історія Севастополя склалася так, що людина у військовому однострої — картина тут повсякденна. Але навіть у цьому змілітаризованому місті жінка в погонах викликає серед перехожих неабияку зацікавленість.
Думка експерта. З оголошеною Горбачовим «перестройкою» закритий до того Севастополь став відкритим навіть для американських військових кораблів. Під час одного з таких візитів ми познайомились зі старшим помічником командира американського фрегата.
Молодий офіцер добре знав мову «потенційного ворога», й ми бесідували без проблем. Запросили «на пиво». Пішли в місто. Офіцер активно крутив головою, роззираючись довкола. Нарешті запитав: «А, що, у вас є кіностудія?» На наше здивоване «Чому?!» американець відповів: «У нас така щільність на квадратний метр міської площі красивих дівчат — тільки в Лос-Анджелесі. Багато красунь приїздять у Голівуд шукати щастя. Поки оце йдемо, я стільки красунь побачив, що подумав — у Севастополі є кіностудія...»
Заморська арифметика. За даними Пентагона, в армії США служить приблизно 14% жінок. Вони можуть обирати 92% військові спеціальності. Перша жінка повним (чотиризірковим) генералом армії США стала в 2008 році. Всього жінок у генеральських/адміральських званнях серед їхніх військових — понад шістдесят. Серед понад двох мільйонів військових, що брали участь у бойових операціях армії США в Іраку та Афганістані, понад 255 тисяч були військовослужбовці-жінки.
Вітчизняна арифметика. У Військово-Морських Силах Збройних Сил України служать 1767 військовослужбовців-жінок. Серед них: офіцерів — 122, у тому числі старших — 44, серед яких два капітани 
2-го рангу і один підполковник. Майже стільки ж — 1645 — у ВМСУ жінок на посадах рядового, сержантського та старшинського складу військової служби за контрактом. 39 жінок посіли офіцерські посади, хоча мають старшинські чи сержантські звання. Майже 50% працівників Збройних Сил на українському флоті — жінки.
Здоров’я бажаємо, пані капітан-лейтенант!
Свою долю Юля Дорошенко визначила після школи: у 1995 році пішла вчитися до Севастопольського військово-морського інституту ім. Нахімова (Академія військово-морських сил). І фах обрала не так щоб жіночий — «Гідроакустичне та штурманське обладнання». Можливо, такий крок дівчині «підказав» її дідусь, він колись служив замполітом на крейсері «Молотов». А, може, й двоюрідний брат, випускник того ж таки училища.
Юлія, як з’ясувалося пізніше, тоді обирала не тільки професію, а й долю — саме в училищі познайомилася з однокурсником Сергієм Дорошенком. Після того як отримали дипломи та офіцерські кортики, обидва лейтенанти зіграли весілля — подвійно лейтенантське!
Сьогодні Юлія Володимирівна у званні капітан-лейтенанта керує колективом із десяти підлеглих — вона начальник відділення обробки і передачі інформації відділу документованого зв’язку центру телекомунікацій у штабі українського флоту. Її чоловік Сергій Васильович має неабиякий командний досвід (капітан 2-го рангу, свого часу був командиром корвета «Луцьк», не раз виконував бойові завдання в Середземному морі, зараз очолює підрозділ бойової підготовки центру морських операцій ВМС України). Його дивує: як можна впоратися з колективом, що складається з дівчат та жінок?!
Можливо, розгадати цей «гордіїв вузол» допоможе щоденна життєва практика офіцерської сім’ї? Адже, за словами Юлії Володимирівни, їх донечка Софійка, хоч і вчиться лише в другому класі, в домі субординаційними формальностями майже не заморочується — дозволяє собі керувати і капітан-лейтенантом, і капітаном 
2-го рангу. Що зайвий раз свідчить: уміння командувати не залежить ні від віку, ні від військового звання — це талант, з ним треба народитися. Очевидно, що певна залежність є від статі керівника-командира — жінки в цьому (і в цьому — теж!) талановитіші за чоловіків. 
Думка експерта. Мій знайомий, киянин із діда-прадіда, в недалекому минулому — ізраїльський поліцейський і мешканець Єрусалима, а зараз севастополець, з особливим теплом згадує про своїх товаришок по службі: «Дуже надійні партнери при виконанні складних завдань. І точні до найменших деталей у виконанні наказів. Навіть тих, над якими чоловіки вагаються.
Дуже влучно стріляють із гвинтівок та автоматів. Трішки гірше з пістолета — зі всього нашого підрозділу тільки в мене результат був кращий, аніж у наших дівчат».
Заморська арифметика. Згідно із законом про військову службу, в Ізраїлі до армії забирають жінок із вісімнадцяти років, але тільки незаміжніх і якщо вони не мають дітей.
З 2003 року служба в ЦАХАЛі для жінок триває 36 місяців. Понад третина особового складу ізраїльської армії — прекрасна стать. Чверть офіцерів — також прекрасної статі.
У 2009 році вперше в історії Армії оборони Ізраїлю військовослужбовці-дівчата закінчили школу снайперів: їх було тринадцять із шістнадцяти випускників.
Заморська арифметика. За останнє десятиліття кількість жінок-військовослужбовців у Росії подвоїлась. В армії понад 12 відсотків посад займають представниці прекрасної статі. В міноборони РФ служить 5,6 тисячі жінок-офіцерів і 26,5 тисячі жінок-прапорщиків.
Прес-служба міністерства стверджує, що 710 жінок-військовослужбовців брали участь у бойових діях.
Сторінку підготували беззастережно віддані  жіночій красі Микола МАГДИЧ, підполковник запасу, власкор «Голосу України» у Севастополі; Василь БАТАНОВ, сержант запасу.
Севастополь.
Фото Василя БАТАНОВА та Миколи МАГДИЧА.