На обласному ярмарку «Що може жінка!» очі розбігаються від розмаїття краси, зробленої руками сотень майстринь. Більшість із них по-справжньому дивують. Як, наприклад, колишня вчителька математики і фізики Олександра Іванівна Дідович.

 

— Ляльками начебто у дитинстві дівчатка займаються. А ви їх на продаж виготовляєте? — запитую.

— Ні, кукли-мотанки з ниток я виготовляю просто для задоволення, — каже жінка. — Також зробила за останні шість років майже сто картин із шкіри.

— Так це ж треба і майстерню мати, і, напевно, займатися вирощуванням якоїсь живності...

— А ось і ні! Уся майстерня у мене вміщується на домашньому столі. А для шкіри не треба випасати 100 бичків, а необхідно мати лише 100 друзів. Мені вони віддають старі чобітки, шкіряні сумки, поношені куртки. Ось із цього матеріалу я й склеюю свої витвори...

Вони вражають неповторними сюрреалістичними сюжетами, багатством кольорів. І все це — із клаптиків використаної шкіри!

А Юлія Заїка, молода мама і водночас директор студії-магазину «Макошь», подивувала багатством рукотворних виробів. Я дещо засумнівався у ефективності її бізнесу: щось багато підлеглих. Спробуй усіх прогодувати! Та й на руках у неї шестимісячний синочок. Вона з ним і показує свою роботу:

— А ми ж не тільки продаємо виготовлене своїми руками, а й проводимо 25 майстер-класів із дітьми. У нашій крамниці школярі можуть придбати все необхідне для творчості, рукоділля.

Зупинився біля картин народного художника України Володимира Белова. Здивувався, щоправда, що вони представлені на цій виставці. Чоловік же... Але мене ошелешило зізнання «екскурсовода»:

— А я його Муза!

— Ми 45 років з Володею разом, — повідомила дружина художника. — У нього такі живі, радісні картини, бо він чудовий мій чоловік!

Ось так!

...На обласному ярмарку було організовано 27 майстрів-класів. Тут показували свої вміння і флористи, і візажисти, і кондитери, і перукарі, і майстри вишивки, різьблення, і художниці тощо. Велике розмаїття нових дитячих книг представили у своєму павільйоні літератори Софія Багрєй, Алла Сокіл, Олена Мамчин, Маргарита Бордонос та інші. Учасники заходу оглянули виставку фоторобіт «Світ жінки». А ще ж вражаючим був показ модельного одягу від Чернігівського професійного ліцею побуту. Крім цього, ярмаркували й виробники, де працюють і керують в основному жінки, — «Берегиня», «Арт-студія», хлібопекарське підприємство та інші.

 

Чернігів.

 Фото автора.

Директор студії-магазину «Макошь» Юлія Заїка із синочком.