Нещодавно в Києві завершився конкурс «Подаруйте дітям пісню!», який проводив журнал «Музичний керівник». За півроку на розгляд журі конкурсу надійшло понад 600 пісень від молодих і маститих композиторів, викладачів музичних шкіл та інших добрих людей, не позбавлених музичного слуху. З усього того добра журі обрало три найкращі музичні твори для дітей. Третє місце — з піснею «Для всіх» — посіла Ірина Юрченко (на знімку), що працює в «Укртрансгазі».

Є дещо сенсаційне саме в тім, що пані Ірина — на третьому місці, бо вона з тих, хто любить усюди бути першим. Саме такою ми й знаємо Ірину, а знаємо її давно, в тім числі — за публікаціями в «Голосі України» (було колись і таке!). Відомо також, що наша героїня — це цілий букет різноманітних талантів. Як уже сказано, вона друкується в періодиці, і то — у непоганому діапазоні, від альманаху «Літературний Чернігів» — до спеціального журналу «Трубопровідний транспорт». А ще пише картини, переважно краєвиди, що красувалися вже не на одній виставці народного мистецтва.

А якось ми з приємним здивуванням дізналися, що Ірина Юрченко, за відомою формулою — не лише красуня, а й спортсменка, і ще недавно виступала в аматорських легкоатлетичних змаганнях, захищала честь своєї команди в бігу та стрибках у довжину.

А тепер ось — ще й пісні та музика! Втім, нічого випадкового в світі не буває. Ірина Юрченко ще до того, як здобула університетську освіту юриста, вчилася в Чернігівському музичному училищі імені Ревуцького. Потім була концертмейстером ансамблю пісні і танцю Військово-музичного центру Сухопутних військ Збройних Сил України. Й десять років викладала музику в дитячому закладі. У таких закладах діти завжди мусять щось нове співати. А де брати репертуар? Щоб не шукати в Інтернеті, пані Ірина вирішила створювати дитячий пісенний репертуар сама. Кілька років тому навіть цілий збірник власних пісень випустила. А одна з її нових пісень якраз і перемогла на згаданому конкурсі «Подаруйте дітям пісню!».

Це не перший її пісенний тріумф. Недавно пані Ірина створила гімн «Укртрансгазу» («Ми — газовики») і сама співала той гімн на сцені Національної опери — на урочистому зібранні своїх колег по роботі. Нині вона — спробуйте це вимовити — інструктор з культмасової і спортивної роботи Об’єднаного профкому працівників апарату дочірньої компанії «Укртрансгаз». Між іншим, колись давно на цій серйозній посаді працював нинішній міністр культури України Михайло Кулиняк.