Як ми вже повідомляли, позавчора Голова Верховної Ради України побував з робочою поїздкою в Баранівському районі Житомирщини. Він відвідав об’єкти освіти й медицини в селищі Довбиш та райцентрі. А в другій половині дня взяв участь в урочистому зібранні з нагоди свята 8 Березня у місті Баранівка. У своєму виступі В. Литвин наголосив на важливості поваги до найближчих людей — матерів, жінок, доньок. Він нагадав: найбільше пісень в Україні — про матір, а це є свідченням того, що мати у кожного є найріднішою, найсильнішою і наймудрішою жінкою.

 

Треба, щоб кожна жінка не була самотньою, зазначив В. Литвин. За його словами, «необхідно підтримати, оточити увагою тих жінок, які через різні життєві обставини залишилися наодинці зі своїми проблемами». «Усі ми повинні разом працювати в цьому плані», — додав він.

Глава парламенту вручив знаки «Мати-героїня» чотирьом жінкам. Ще 46 жінок-трудівниць Житомирщини отримали від керівника парламенту цінні подарунки. Цього ж дня В. Литвин провів зустріч з головами районних жіночих рад.

Під час спілкування з пресою, в якому взяли участь також очільники області, журналісти, зокрема, запитували:

Про перспективи україно-російських відносин після президентських виборів у Росії

«Я поважаю вибір російського народу», — відповів глава парламенту. Зрозуміло, що, оскільки ми пов’язані історично, пов’язані сучасністю, а доля визначає нам мати у майбутньому тісні контакти, для нас важливо, яка політика буде проводитися вищим керівництвом Росії щодо України. «Я виходжу з того, — сказав В. Литвин, — що сьогодні, як ніколи, для України вкрай важливо, щоб, шануючи вибір російського народу, ми збагнули необхідність консолідації в Україні, щоб ми мали єдину лінію, єдине бачення, єдині підходи щодо дальшого розвитку співпраці між Україною і Російською Федерацією — не на словах, а на ділі». Оскільки слова всі правильні. Але практичних результатів немає. Ми від того втрачаємо. Якщо в Україні й далі триватиме взаємопоборювання, якщо й далі не буде політики одного голосу в зовнішньополітичній сфері, ситуація для України кращою не буде. 

Про перспективи зустрічі опозиції з Президентом України

«Думаю, що це право опозиції — пропонувати Президентові зустріч і право Президента визначатися щодо цього. Якщо буде визначено час і буде запрошення, представники фракцій повинні взяти участь», — сказав В. Литвин, зазначивши, що в них буде чудова можливість висловити свою позицію, своє бачення того, що відбувається в Україні. Так чи інакше треба проводити діалог. 

Про заяву посла РФ в Україні

(що нова газова угода можлива лише в другому півріччі, оскільки нині відбувається переоцінка газотранспортної системи: чи не можна це розцінювати як тиск на Україну?)

Єдине, що ми маємо усвідомити, наголосив В. Литвин, що більше не повинно бути таких ганебних угод, які країна має в газовій сфері. Він нагадав, що українська сторона добровільно підписала ці угоди. Ціна є найбільшою серед усіх європейських країн. «Я вважаю, — зазначив політик, — що в цьому питанні має бути прозорий відкритий підхід, щоб кожна людина могла зрозуміти формулу ціни на газ для України». Україна не повинна отримувати якихось особливих преференцій від Російської Федерації. Вона має отримати таку саму ціну, як інші європейські країни з урахуванням того, що вони платять удвічі більше за прокачування газу до свого споживача. А тому ціна повинна бути для України меншою.

Про взаємовідносини влади і бізнесу 

Питання адресувалося голові Житомирської облдержадміністрації і керівнику парламенту.

Сергій Рижук:

Влада Житомирщини на бізнес не тисне. Це дало змогу за останні два роки залучити понад 4 мільярди гривень інвестицій. Більше того, майже у п’ять разів зросли надходження до державного бюджету. Перевиконано бюджет минулого року і нині надходження до бюджетів перевиконують усі регіони області. Крім того, замість тиску, ми видаємо по кожному об’єкту, який споруджується чи реконструюється приватним капіталом, спеціальні окремі доручення, які дозволяють за два, максимум, три місяці освоювати 100—150 мільйонів гривень капіталовкладень. Ще до недавнього часу було модно виставляти вимоги підприємцям — вітчизняним чи зарубіжним: побудуйте дорогу, відремонтуйте дитсадок. 

Володимир Литвин:

В Україні потрібно зберегти соціальний мир і стабільність. Люди, які мають величезні статки, яких можна віднести до «золотої сотні», повинні усвідомлювати, що не вони їх заробили, тож повинні піти назустріч людям — щоб у нас не було величезного розриву між невеликою групою надмірно багатих і абсолютною більшістю бідних людей. Це — по-перше. А по-друге, нам не тільки треба приймати рішення про підвищення соціальних стандартів, а й подивитися в корінь проблеми, усувати причини, які відтворюють бідність, а відтак і соціальну нестабільність в Україні. Фонду державного майна й уряду варто було б уважно проаналізувати, наскільки виконуються ті зобов’язання, що їх брали на себе люди, які отримували державну власність у приватну. В багатьох випадках ці умови не виконуються.

Про перспективу введення податку на бездітність

Володимир Литвин заявив, що негативно ставиться до того, щоб вводити особливий податок для людей, які після 30 років не мають дітей. Адже в кожному з таких випадків є якась причина. Треба усувати ці причини. В одних нема де самим жити, інші через різні обставини потребують допомоги, щоб народити дитину. 

 

Житомирська область.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

смт Довбиш, вихованці дошкільного дитячого закладу.