Через газету виробники намагаються достукатися до високих кабінетів
Звернутися до Президента, Голови Верховної Ради і Прем’єр-міністра, йдеться у листі, спонукає, по-перше, вкрай загрозливе становище у тваринництві України. Так, за 1990—2011 роки поголів’я корів скоротилось у 3,3 разу (з 8,4 до 2,6 млн. голів), у т. ч. у підприємствах — у десять разів (з 6,2 мільйона до 600 тисяч голів). В останні роки така тенденція спостерігається і в особистих господарствах населення. За зазначений період виробництво молока в Україні упало в 2,1 разу (з 23 до 11 млн. тонн), а м’яса великої рогатої худоби — в 4 рази (з 2 мільйонів до 500 тисяч тонн).
По-друге, у 2011 році було скасовано дотацію, яку переробні підприємства виплачували здавачам молока і м’яса за рахунок коштів податку на додану вартість у розмірі 20 відсотків від суми реалізованої продукції. Господарства, що утримують 400—900 корів, завдяки цій системі щорічно одержували додатково до виручки за реалізовану продукцію 1—2 млн. гривень. Ці кошти давали їм змогу реконструювати молочні комплекси, перевести на безприв’язне утримання корів, запровадити годівлю з кормових столів, доїння в доїльних залах тощо. Крім того, ці кошти надходили рівномірно протягом року, і дозволяли зменшити потребу аграрних підприємств в кредитах.
І хоча з січня нинішнього року механізм підтримки виробників частково відновлено, це не вплинуло на поліпшення ситуації в галузі. Переробники просто знизили закупівельні ціни на молоко...
Крім цього, постанова Кабміну № 181 «Про затвердження розмірів виплат для надання державної підтримки галузі тваринництва на 2011 рік» передбачала бюджетну дотацію за реалізоване молоко: сільгосппідприємствам у розмірі 35 копійок за кілограм у перерахунку на базисну жирність, а фізичним особам — 30 копійок. А також доплату 1—1,5 гривні за кілограм живої ваги свиней та молодняку великої рогатої худоби, проданих переробним підприємствам. Останні повинні були подавати до 10 числа кожного місяця до обласних управлінь агропромислового розвитку зведені реєстри виробників молока і м’яса із зазначенням кількості та якості закупленого в них молока і м’яса. Але не усіма це було виконано. Кабміну необхідно зобов’язати переробні підприємства терміново подати такі реєстри.
Закінчився 2011 рік, вже йде третій місяць нового року, але аграрні підприємства, як і мільйони особистих господарств населення не одержали жодної копійки державної дотації, що, за розрахунками, мала становити близько 2 млрд. гривень.
Виходячи із викладеного, пропонуємо терміново повернути дотації селянам за реалізоване молоко і м’ясо згідно з постановою Кабміну № 181 від 02.03.2011 р. Ці кошти вкрай необхідні й аграрним підприємствам, і селянам для успішного проведення посівної.
Цей лист підписали лише декілька керівників підприємств, а також науковців економістів-аграрників. Але ми переконані, що це вимога мільйонів селян — виробників молока і м’яса.
З повагою Анатолій ВОРОНА, директор приватного сільськогосподарського підприємства «Дніпро», с. Стайки Кагарлицького району Київської області;
Леонід ВАСИЛЬЧУК, директор дочірнього підприємства агрофірми «Слобідська» Кагарлицького району Київської області;
Віталій НЕЛЕП, доктор економічних наук, професор Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана;
Сергій ДЕМ’ЯНЕНКО, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри економіки агропромислових формувань КНЕУ (усього вісім підписів).