Одним — бізнес, іншим — соціальні питання
Меморандум про співробітництво підписали Донецька обласна державна адміністрація та найбільший сільськогосподарський холдинг регіону. Влада та бізнес домовилися спільними зусиллями розвивати аграрний сектор області та вирішити низку соціальних питань для сільських мешканців. Зокрема, аграрії обіцяють забезпечити виробництво щонайменше 15 відсотків валової продукції сільського господарства області. Серед пріоритетів — розвиток молочного скотарства: торік на підприємстві виробили 57 тисяч тонн молока, зберігши обсяги на рівні попереднього року. Аграрії обіцяють підвищити якість молока та збільшити продуктивність стада.
Крім того, холдинг має намір розвивати овочівництво та подбати про зберігання сільськогосподарської продукції: у перспективі — спорудження елеватора потужністю 100 тисяч тонн. Зазначені напрями — виробництво молока, м’яса, овочів та зберігання врожаю — досі були слабким місцем Донеччини. Значна частина продукції завозиться із-за меж області, що робить продукти дорожчими.
Компанія, яка підписала меморандум, утворено рік тому на базі агроцехів Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча. Тут обробляють 220 гектарів землі, а поголів’я великої рогатої худоби становить понад 30 тисяч голів. У ті роки, коли агроцехи були у складі металургійного підприємства, саме господарники вирішували соціально-побутові питання в населених пунктах. Завдяки такій допомозі відродилися цілі райони: будували дороги, ремонтували школи, дитсадки, будинки культури, прокладали водогони тощо. Новий менеджмент збирається розділити собівартість продукції та допомогу в межах соціальної відповідальності.
«Торік, — каже Саймон Чернявський, генеральний директор агрохолдингу, — ми інвестували понад 150 мільйонів гривень у сучасну сільськогосподарську техніку, придбали понад 22 тисячі тонн мінеральних добрив — це на 30 відсотків більше, ніж попереднього року. Крім того, вклали у розвиток соціальної сфери в наших районах і селах близько 3 мільйонів гривень».
Голова Павлопільської сільської ради, що в Новоазовському районі, Сергій Шапкін стверджує, що ідея підписання такого меморандуму народилася саме в його селі: «Життя змусило до цього прийти і нас, і їх (агрохолдинг. — Авт.). Вони не хочуть соціальних конфліктів на селі, і ми в цьому зацікавлені. Тому змушені знаходити спільну мову. У них — бізнес-інтерес, у нас — соціальний».
Наприклад, у багатьох селах півдня області водопостачання традиційно організоване коштом агропідприємства: саме воно оплачує рахунки за електроенергію, утримує свердловину або привозить воду у бочках. Холдинг очищує шляхи від снігу, вивозить сміття чи освітлює вулиці. Тепер підприємці та місцева влада думають над варіантом передачі «повноважень». Після цього бізнес залишиться бізнесом, а влада матиме всі ресурси для розв’язання комунально-побутових проблем.
«Готуємо цивілізоване «розлучення», — пояснює Сергій Шапкін. —Щоб це ішло еволюційним, а не революційним шляхом. Так, холдинг не повинен вирішувати соціальні питання, це — наше завдання. Але для цього необхідні кошти».
 
Донецька область.
Фото автора.
Зліва направо: голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький та генеральний директор агрохолдингу Саймон Чернявський під час підписання меморандуму.