Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 21-й тур.
3 березня. «Чорноморець» — «Іллічівець». 1:0. 17 200 глядачів. Рефері — Труханов (Харків). Гол: Чайковський, 74 (автогол). На 38-й хвилині Бурдужан («Чорноморець») не реалізував пенальті (бокова стійка). Вилучено Балашова («Чорноморець», 67, друге попередження), Фоміна («Іллічівець», 73, друге попередження).
«Зоря» — «Карпати». 5:1. 8 000 глядачів. Рефері — Арановський (Київ). Голи: Каменюка, 25, 54, 65, Родич, 60, Галюза, 80 — Гладкий, 87.
«Металіст» — «Оболонь». 1:0. 25 139 глядачів. Рефері — Козик (Мукачеве). Гол: Пшеничних, 90+5.
«Олександрія» — «Волинь». 0:1. 2 500 глядачів. Рефері — Годулян (Одеса). Гол: Павлов, 90.
4 березня. «Шахтар» — «Дніпро». 1:1. 39 873 глядачі. Рефері — Швецов (Одеса). Голи: Мхітарян, 40 — Матеус, 30. Вилучено Мандзюка («Дніпро», 89, друге попередження).
«Ворскла» — «Кривбас». 2:1. 3 200 глядачів. Рефері — Можаровський (Львів). Голи: Ребенок, 51, Янузі, 80 (п) — Самодін, 89.
«Динамо» — «Арсенал». 1:0. 51 284 глядачі. Рефері — Бойко (Київська область). Гол: Алієв, 65.
«Таврія» — «Металург». Матч не відбувся через незадовільний стан футбольного поля на стадіоні «Локомотив» у Сімферополі.
Бомбардири: Майкон («Волинь»), Ярмоленко («Динамо») — по 11 м’ячів, Ідейє («Динамо») — 10, Калинич («Дніпро») — 9.
Можна лише здогадуватися, як українські вболівальники скучили за своїм чемпіонатом. Свідчення тому — велика їхня кількість (147 196) на стадіонах, попри холоднечу й опади. Отже, тривала зимова перерва, слава Богу, позаду. Розпочинається найцікавіше, бо в турнірі є інтрига. Й одразу відбулися несподіванки. Скажімо, у Луганську, де нищівної поразки зазнали «Карпати». Буквально декласувала львів’ян «Зоря», котра веде відчайдушну боротьбу за виживання.
Було непросто лідерам чемпіонату. Зустріч у Харкові стала справжньою мукою для «Металіста». Виною цьому — футболісти «Оболоні» та їхній воротар Костянтин Махновський, який є новачком у великому футболі, але видав гру найвищого ґатунку. Від киян елементарно відвернулося везіння. Пропустити на останніх секундах — можна збожеволіти від такої підступності долі. Хоча варто похвалити харків’ян, котрі мали велику перевагу в другому таймі і билися за перемогу до останньої миті.
У Донецьку «Шахтар» приймав «Дніпро». А це завжди гостре протистояння. Багатьох цікавило: в якій готовності підійшли до продовження чемпіонату елітні команди, які, на відміну від «Металіста», не обтяжені європейськими клопотами?
Як часто трапляється у протистояннях елітних клубів, було більше боротьби, ніж, власне, самого футболу. Зрозуміло, що ніхто не хотів поступатися. Хоча «Шахтар» більше і гостріше атакував, а «Дніпро» намагався відстояти свої позиції. В результаті — нічия.
Та щоб завершити розмову про матч у Донецьку, варто сказати й про неприємні моменти, котрі там були. Ми вже не кажемо, що зустріч було продовжено на шість хвилин. Візьмемо епізод за хвилину до завершення основного часу, коли з поля рефері вилучив дніпропетровця Мандзюка. Справді, відмахуватися негоже. Але було порушення проти воротаря дніпрян Лаштувки. І тут в «гру» вступив великий умілець Срна, котрий влаштував штовханину і спровокував Мандзюка. Узагалі такі інсинуації капітана «гірників» — футболіста, безумовно, талановитого — багатьом уже набридли. Ще раніше (на 63-й хвилині) після зіткнення із Срною втратив свідомість оборонець «Дніпра» Інкум. Але на це явне грубе порушення — жодної реакції одеського рефері Швецова...
У цьому турі в футбольне життя країни включився оновлений НСК «Олімпійський» у Києві, котрий, нагадаємо, прийматиме фінальний поєдинок Євро-2012. А в дебютному, можна сказати, матчі на поле головної споруди країни вийшли столичні клуби — «Динамо» (господар) і «Арсенал». Перед початком зустрічі, яка зібрала понад 51 тисячу глядачів, відбулася дуже симпатична подія: її символічно відкрили відразу три володарі «Золотого м’яча» — найкращі футболісти Європи, видатні динамівці Олег Блохін (лауреат 1975 року), Ігор Бєланов (1986) і Андрій Шевченко (2004).
І тут протистояння було доволі серйозним. Варто зазначити, що «каноніри» добре налаштувалися на гру. Вони вдало оборонялися, але й вперед йти не забували. Лише в другому таймі, додавши у швидкості, динамівцям вдалося дотиснути непоступливого суперника. Мінімальна перемога дозволила «Динамо» ще на 2 очки збільшити відрив від «Шахтаря».
«Золоте» тріо розіграло м’яча у столичному дербі.
 
Епізод матчу в Києві.
 
 
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.